Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Вінниччині у шкільній їдальні масово отруїлися діти

  • 15.09.2019, 10:58
  • 791

У містечку Козятин на Вінниччині за два дні до інфекційного відділення потрапили 30 учнів однієї зі шкіл. У всіх однакові симптоми - нудота та висока температура.

Годували дітей того дня кашею з курятиною. Тож попередньо лікарі підозрюють у них сальмонельоз, йдеться в ТСН.

10-річну Аню мама привезла в лікарню, бо за дві доби лікування удома дівчинці краще не стало. «Безперервно рвота, температура, не падає», — каже мама дівчинки.

А 9-річна Ангеліна вже під крапельницею. «Ми вже другий день капаємося, висока температура, рвота. По „швидкій“ нас привезли з температурою 40», — пригадує мама дівчинки.

Козятинська інфекційка переповнена. За дві доби з отруєнням сюди потрапило 30 дітей. Усі учні місцевої школи № 2. Діагноз — поки попередній. «Більше клініка сельмонельозу, але ми не можемо сказати точно, підтвердження ще немає. Аналізи в роботі», — каже завідувач інфекційним відділенням Козятинської лікарні Тетяна Петричка.

Усі діти занедужали після обіду у шкільній їдальні. У меню була каша з курячою відбивною. Грішать саме на м’ясо. В школі кажуть, курятину смажили не на їхній кухні. Вже кілька років замовляють їжу в постачальника. Той в термосах привозить вже готові обіди. Окрім дітей зле стало і офіціантам, вони теж куштували відбивні.

На підприємстві, де готують шкільні обіди, уже побували інспектори. Досі під враженням. «Недотримання технологічних інструкцій, там жах ми виявили. Тому і недотримання особистості гігієни призвела до того, що ця курятина не була якісно приготовлена, якісно прожарена», — додає заступник начальника Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олександр Сорочан.

Директор піцерії, яка і годує 5 шкіл у Козятинському районі, визнає, що випадок неприємний. Зовні наліпка, що заклад тимчасово не працює. Але персонал на місці — спішно усе відмивають. На столі без холодильника сирі курячі гомілки. Керівник переконує, його стравами діти отруїтись не могли. Мовляв, сам ті відбивні куштував, і нічого. «Я куштував зранку, сам їв. Стараюсь прийти зранку і спробувати ті блюда, якими харчуємо дітей», — каже директор.

Піцерії заборонили працювати 10 днів. Після того, як власник заплатить штраф і наведе лад на кухні, зможе знову годувати дітей. «Буде безумовно оштрафований власник на десятки тисяч гривень. Протокол складається», — додають у Держпродспоживслужбі.

Натомість батьки отруєних дітей готові йти до суду, аби їм компенсували витрати на лікування. А від дирекції школи вимагатимуть розірвати угоду із цим постачальником.

Схожі новини