Передплата 2024 ВЗ

В Україні вимирають чоловіки: озвучені шокуючі цифри

  • 15.09.2019, 10:15
  • 1 565

Смертність серед чоловіків працездатного віку в Україні в 4-7 разів вища, ніж у розвинених країнах Європи.

Такі дані озвучила в ефірі ObozTV директор Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, доктор економічних наук Елла Лібанова. Вона зазначила, що демографічна катастрофа в Україні проявляється не стільки в низькій народжуваності, скільки в занадто високій смертності населення.

«У чому є демографічна катастрофа — це занадто висока смертність. Особливо чоловіків, особливо працездатного і молодшого працездатного віку. Тут страшні цифри. У нас в такому віці помирають в 4−5-7 разів більше чоловіків, ніж у Швеції чи Швейцарії. Навіть удвічі більше, ніж у Польщі», — зазначила Лібанова.

Вона звернула увагу, що мова йде не тільки про захворювання — молоді частіше гинуть з інших причин, зокрема, в результаті дорожньо-транспортних пригод.

«Але навіть коли ми говоримо про захворювання, то практично від усіх хвороб наші люди вмирають на кілька років раніше, ніж іноземці», — наголосила професор.

За словами Лібанової, основною причиною такої високої смертності є спосіб життя українців.

Народжуваність в Україні, додала вона, дійсно низька, але знаходиться на середньоєвропейському рівні.

Нагадаємо, за даними Держстату на липень 2019 року, на 100 померлих в Україні припадає 49 новонароджених.

Додамо, що у новому звіті ООН «Перспективи світового народонаселення» за 2019 рік йдеться про те, що населення України скоротиться майже на 20% - в 2030 році до 40,88 мільйонів осіб, а в 2050-му — до 35,22 млн.

Схожі новини