Передплата 2024 ВЗ

Українські консервовані огірки замовили для столу королеви Єлизавети ІІ

  • 15.09.2019, 09:58
  • 1 079

Із лану на Чернігівщині українські огірки на зиму відправляють до Великої Британії до столу королеви Єлизавети ІІ. Спецзамовлення, розказують у мерії Ніжина, вони отримали і цієї осені.

І хваляться, що таких огірків, як у них — нема в усьому світі, йдеться в ТСН.

Хрусткий, з тонкою шкірою, солодкий на смак і трикутний за формою — всі тонкощі, як кажуть, найсмачнішого огірка у світі, розкривають на фестивалі ніжинського огірка. «Коли його прикусуєш, то від цього хрусту просинаються сусіди, отакий ніжинський огірок», — кажуть господині.

Йому 300 років, а рости може лише на чернігівській землі, де особливо сприятливі для огірків ґрунт та вода. У мерії Ніжина хваляться, що їх консервують навіть для британської королеви.

«Щороку до столу британської королеви відправляється наша порція ніжинських консервованих огірків», — кажуть в мерії.

Та є огірки, які навіть королева спробувати не може. Все тому, що їх довезти неможливо. Для ніжинців такі квашені огірки — святе. Засолюють у деревяних діжках. Рецепт передають із покоління в покоління. «Ми використовуємо часник, кріп, хрін, листки хріну, перець і розсол — на літру води, столова ложка солі», — діляться секретом господині.

Їсти ж солоні огірки цілий рік учить дід Петро — поверх, каже, треба полити трошки медом. «Дивіться, самий смак наших огірків з часів козаків. Така насолода як поцілував дівчину найгарнішу», — каже дідусь.

Культ огірка восьмий рік популяризує ще й ніжинська молодь. На його тему роблять свічки, мило, іграшки. Та найбільша гордість Ніжина — нове відкриття. Науковці презентують новий сорт огірка, над яким, кажуть, працювали 10 років. Особливий він тим, що родить удвічі довше, ніж зазвичай. «Всі огірки до цього часу не достоюють, він гине, а в цього огірка 75 діб», — хизуються селектори.

Масово вирощувати ці найдовш родючі огірки у світі хочуть уже за рік.