Передплата 2024 ВЗ

Експерти назвали одну із головних причин обвалу будинку у Дрогобичі

  • 13.09.2019, 19:16
  • 730

Однією із причин обвалу експерти називають втрату стійкості несучої стіни, яка дала тріщину

З метою повного встановлення причини обвалу будинку у м. Дрогобич Львівської області, внаслідок якого загинули восьмеро людей, необхідно провести гідрологічні дослідження.

Про це, як повідомляє УНІАН з посиланням на прес-службу Львівської ОДА, в ході брифінгу заявив фахівець ДП «Західний експертно-технічний центр Держпраці» Роман Колдра.

«Під час проведення технічного та візуального обстеження було встановлено, що руйнування відбулось у наслідок того, що середня несуча стіна, на яку опираються дві інші, була у непридатному для експлуатації стані. Після проведення більш детальних експертиз визначили, що вона — аварійна. Сам процес, поштовх, з якого це почалось, потребує більш детального обстеження», — зазначив спеціаліст.

Він наголосив, що для повного встановлення причини потрібно здійснити гідрологічні дослідження. Зі свого боку, експерт з інструментального обстеження, доктор технічних наук, професор НУ «Львівська політехніка» Богдан Демчина розповів, що однією із причин — є втрата стійкості несучої стіни, яка дала тріщину. За його словами, такі висновки вдалось зробити, відвідавши підвал будівлі.

«Це руйнування є специфічне, адже воно — раптове. У ході проведення експертиз ми з’ясували, що цегла, якою збудували несучу стіну — не відповідає нормам. На сьогодні ми склали ЗD модель будівлі, і чекаємо на висновки експертизи геологів для того, щоб провести подальші розрахунки», — додав Демчина.

Своєю чергою директор ТзОВ «Геол-Тех» Михайло Яремович розповів, що на сьогодні вже розпочато ряд геологічних досліджень.

«Наші дослідження спрямовані на встановлення, чи могла вода бути причиною обвалу. З робіт, які будуть виконуватися — буріння свердловини, проби води, а також буде виконано ряд геофізичних досліджень та інші», — підкреслив він.

Окрім того, перший заступник голови Львівської ОДА Василь Лозинський зазначив, що проводиться й оціночна експертиза.

Він підкреслив, що після отримання узагальненого висновку експертів, який очікують упродовж трьох тижнів, Львівська ОДА скерує відповідне подання до Кабінету міністрів України щодо необхідної суми для допомоги жителям, які зазнали втрат під час обвалу будинку.

Лозинський додав, що попередня вартість помешкань для постраждалих жителів будинку за оцінкою аналогічного житла по місту на вторинному ринку становить 45 млн грн. Ще 2 млн грн — для матеріального відшкодування збитків.

Схожі новини