Передплата 2024 ВЗ

Українське мистецтво підкорює Японію

У столиці Країни сонця, що сходить відкрилася перша в історії виставка українських художників

У Національному артцентрі в Токіо триває перша виставка провідних сучасних художників України «The best of new Ukraine art». Ця подія стала почесним проектом в рамках найбільшого національного арт-салону НIKA в так званому «арт трикутнику» Токіо в районі Роппонгі. Експозиція проходить під егідою та за сприянням Посольства України в Японії.

У столиці Японії можна побачити графічні та живописні роботи Матвія Вайсберга, Зої Скоропаденко, Оксани Стратійчук, Богдана Сороки, Олесі Джураєвої та Олександри Сиси.

Ідея була — показати в Японії найкраще з сучасного мистецтва України. «Співпрацюю з цією країною давно. Мене тут знають, але мені хотілося привезти й інших художників, -- розповіла „ВЗ“ куратор виставки, художниця Зоя Скоропаденко. -- Тому я звернулася до чудового експерта зі Львова Ганни Сидоренко, з якою ми разом склали список художників, вона допомогла також відібрати деякі роботи, сконтактуватися з митцями. Наприклад, Львів представлений фантастичним графіком Богданом Сорокою, який, на жаль, вже не з нами, але завдяки його чудовій дружині Любі ми змогли познайомити японців з його творчістю. Мешканці Країни сонця, що сходить — у захваті».

За її словами, японці не очікували таких цікавих робіт і такої професійної якості від невідомої їм країни.

«Виставка „New Ukraine Art“ проходить в рамках найбільшого загальнояпонського артсалону, якому 104 роки. Він створений асоціацією професійних художників Японії НІКА. Коли керівники НІКА почули про те, що ми шукаємо можливість показати українське сучасне мистецтво, вони надали нам можливість приєднатися до Салону як спецпроект, — пояснює пані Зоя.- Японія, не зважаючи на весь технічний авангард, дуже традиційна в мистецтві країна, вона потрохи відкриває для себе невідомий для них Захід, і таким чином ми стали першою українською виставкою за столітню історію, яка пройшла в рамках салону НІКА».

Куратор виставки має надію, що співпраця продовжиться і, можливо, навіть колись НІКА привезе японське мистецтво в Україну.

Довідка «ВЗ»

Українську художницю Зою Скоропаденко за кордоном знають більше, ніж на батьківщині. У 1999 р. закінчила Львівський нацуніверситет ім. І. Франка (спеціальність «міжнародна журналістика»). Її запросили на роботу в Монако, і там вона вирішила серйозно зайнятися мистецтвом. Роботи Зої надзвичайно популярні. Уряд Монако надав їй офіційний статус художника-живописця Князівства.

Схожі новини