Передплата 2024 ВЗ

Затриманий у Болгарії проросійський політик шпигував для РФ і просував "розворот" країни до Кремля

  • 10.09.2019, 18:42
  • 514

У Болгарії висунули звинувачення голові руху "Русофіли" Ніколаю Малінову у шпигунстві

Про це на брифінгу заявив генеральний прокурор Сотір Цацаров, повідомляє Еспресо з посиланням на Vesti.

Під час розслідування було встановлено, що Малінов за певну плату передавав інформацію про болгарську зовнішню політику двом російським організаціям — «Двоголовий орел» і «Російському інституту стратегічних досліджень»!.

Генпрокурор заявив, що слідчі зібрали докази щодо безпосередньої участі громадянина Болгарії як у схемі відмивання грошей, так і в схемі передачі секретної інформації.

Малінов, що був депутатом двох скликань від Соціалістичної партії, вийшов з-під арешту під заставу у розмірі близько 28 тисяч доларів. Йому заборонили виїжджати з країни.

У прокуратурі заявляють, що Малінов працював на дві організації майже дев'ять років, принаймні 30 разів зустрічаючись з директором Російського інституту стратегічних досліджень Решетніковим та близьким до Кремля бізнесменом Костянтином Малофєєвим.

Під час останніх обшуків було знайдено низку документів, які свідчать, що Малінов виконував завдання, за які йому заплатили — йому та його компаніям. Окрім надання інформації про політичну ситуацію в Болгарії та на Балканах, Малінов також отримував гроші для організації різних заходів, а також для створення політичної партії, яка б працювала на зміну геополітичних інтересів Болгарії. Потрібно було створити аналітичний центр і придбати телеканали колишньої групи TV7.

Під час обшуків слідчі знайшли підготовлену Маліновим написану російською мовою записку, в якій він описав необхідність зміни геостратегічної орієнтації Болгарії на проросійську та описано комплекс необхідних для цього заходів. Йшлося про «необхідну геополітичну переорієнтацію Болгарії або про те, що ми називаємо проектом «Болгарія».

У документі також було описано, що геополітична переорієнтація Болгарії мала відбуватися на основі православ'я, слов'янської культури та традицій. Слід було діяти у п'яти ключових сферах — діяльність НУО, створення та обслуговування веб-сайтів, створення власного телеканалу, аналітичного центру та створення партії.

Під час обшуків було також знайдено більше документів, які передбачають передачу акцій Vivacom, також згадувався російський банк ВТБ.

Громадський рух «Русофіли» діє в Софії з 2003 року. Метою організації є зміцнення дружби і співпраці між Болгарією і Росією. В травні 2019 року президент Росії Владімір Путін нагородив лідера руху Ніколая Малінова орденом Дружби.

Схожі новини