Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сенцов пообіцяв опублікувати щоденник про 145 днів голодування, який вивіз із російської в’язниці

  • 10.09.2019, 19:14
  • 464

Колишньому політичному бранцю Кремля Олегу Сенцову вдалося вивезти щоденник, який він вів у російській в'язниці.

Про це Сенцов заявив на першій після звільнення пресконференції, повідомляє Укрінформ.

«Я почав вести щоденник з третього дня голодування. І писав щодня, всі 145 днів. Все, що відбувалося, всі свої думки. Писав, не знаючи, що буде зі мною, що буде далі. Я ризикував, тому що рукописи могли забрати. Мене обшукували щодня. Я вивіз свій щоденник — це великий прокол російських опергруп. Хлопці, всім великий привіт…» — сказав Сенцов.

За його словами, за роки перебування у російській в'язниці він написав сценарії, оповідання і книги.

«15 зошитів — це не думки, не вода. Це — вже закінчені сценарії, книги, збірки оповідань. Це рукописи, з якими треба працювати далі. Мені не створювали перешкод (у роботі над рукописами — ред.). Вони знали, що пишу. Я писав постійно», — сказав Сенцов.

Колишній бранець Кремля Олег Сенцов повідомив, що видасть свій щоденник «145 днів» наступного року.

Про це він сказав на пресконференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не люблю про себе говорити, зокрема і про голодування. Я написав щоденник „145 днів“. Кілька списаних зошитів. Думаю, що наступного року він буде виданий. Кому цікаво, може все прочитати і зрозуміти» — сказав він.

Відповідаючи на запитання про оповідання «Собака», Сенцов сказав, що це не екранізується. «Якби я хотів, то написав би сценарій і зняв би фільм. Всі оповідання зі збірки „Життя“ не піддаються екранізації», — зазначив він.

Він також подякував за запрошення на борщ. «Мама дуже добре готує борщ, просто не дійшли руки.

Як повідомлялося, оповідання, які увійшли до збірки «Життя», були написані Олегом близько 10 років тому. Щоденник «145 днів» Сенцову вдалося вивезти з російської в'язниці. Він про 145 днів голодування українського режисера, який у такий спосіб вимагав звільнити політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

Як повідомлялося, 7 вересня відбувся взаємний обмін громадян України і РФ. В Україну в рамках звільнення прибули 35 українців — 24 військовополонені моряки і 11 політв'язнів, серед яких і режисер Олег Сенцов.

Його і активіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 за обвинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за обвинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обидва свою вину не визнали. Сенцов відбував покарання у місті Лабитнангі, на півночі Росії.

Після 145 днів голодування з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях, Сенцов «письмово погодився на прийом їжі». Він назвав це «вимушеним заходом через загрозу насильницького годування».

Схожі новини