Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україну із США повернуть картину, яка була викрадена нацистами в часи Другої світової війни

  • 10.09.2019, 10:13
  • 502

В США завершили заходи і процедури, необхідні для повернення до України картини художника Михайла Паніна "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", яка була викрадена нацистами з Дніпропетровського художнього музею у часи Другої світової війни.

Про це повідомляє посольство України у США у Facebook.

«Посольство України в США разом зі Службою зовнішньої розвідки України у співпраці з ФБР, Державним департаментом США та Прокуратурою Округу Колумбія завершили кількарічні заходи і процедури, завдяки яким стало реальним повернення до України картини художника Михайла Паніна „Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною“, яка у часи Другої світової війни була втрачена з Дніпропетровського художнього музею та згодом опинилась в США», — йдеться у повідомленні.

У посольстві підкреслили, що, наразі, це перший результативний випадок співпраці на офіційному державному рівні України та США у поверненні пам’яток культурної спадщини, незаконно вивезених за кордон.

«Окреме значення у процесі повернення витвору мистецтва мало доброзичливе ставлення американської родини Девіда та Габріели Трейсі, в яких картина перебувала останні тридцять років, до передачі картини народу України», — зауважили у посольстві.

Посол України в США Валерій Чалий також висловив надію, що відкритий шлях до взаємодії України та США у поверненні культурних цінностей принесе ще «багато нових успішних проектів у майбутньому».

Схожі новини