Передплата 2024 ВЗ

"Такого не було навіть за часів Януковича", - Портников про повноваження чинного президента

  • 08.09.2019, 13:41
  • 3 212

Обсяги фактичних повноважень чинного українського президента Володимира Зеленського значно перевершують можливість його попередників, навіть ті, які мав авторитарний Віктор Янукович

Про це заявив відомий журналіст, публіцист і громадський діяч Віталій Портников в ефірі програми «Суботній політклуб» на телеканалі Еспресо.TV.

«Зараз розподілу влади немає. Тому що законодавчої влади немає. Тому що президент приходить в парламент як до власного офісу і гооврить депутатам, як їм правильно працювати. Немає уряду, як би залежав від партій. Немає уряду політиків, який передбачено нашою коснтитуцією. Уряд є продовженням президентського офісу. Значить, фактично за всі справи в нашій країні відповідає рівно одна й та й ж людина. За президента — президент Володимир Зеленський, за уряд — президент Володимир Зеленський, за парламент — президент Володимир Зеленський. Залишилося тільки встановити жорсткий контроль над судовою владою. Щоб наша країна стала точною (хоча, можливо, карикатурною) копією сусідньої Російської Федерації і Республіки Білорусь», — пояснив він.

При цьому, як зазначив Портников, у Зеленського, на відміну від Януковича, немає сильної, дієздтаної опозиції.

«Сьогоднішня Україна нагадує мені Росію і Білорусь набагато більше, ніж у нещодавньому минулому. І я би сказав, що вона нагадує мені Росію і Білорусь набагато більше, ніж в часи правління Віктора Януковича. Тому що тоді в країні була авторитетна опозиція, яка мола практично майже половину голосів в українському парламенті і могла б, якщо треба, силою блокувати антидержавні дії тодішньої влади, як це було із Харківськими угодами. Тепер цієї опозиції волевиявленням українського народу немає», — сказав журналіст.

«Український народ сам вибрав собі Білорусь», — наголосив Портников.

За його словами, в тому немає нічого дивного, адже 75% українців протягом останніх 25 років «завжди вважали найкращим політиком світу Олександра Григоровича Лукашенка»

«Така деградація думок обов'язково має призвести до деградації суспільства і держави. І все це має звалитися нам на голову. Воно і звалилося. Тепер подивимося, як в цьому жити», — підсумував Портников.


Схожі новини