Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Львові підбили підсумки підтримки реформи місцевого самоврядування

«Не уряд повинен вирішувати, яким чином подають воду у домогосподарства»

Упродовж двох днів, 5 та 6 вересня, у Львові триватиме підсумкова конференція проекту «Підтримка впровадження реформ місцевого самоврядування впровадження».

Дводенний форум зібрав у місті Львові представників 20 громад з п’яти областей України — Полтавської, Київської, Львівської, Сумської та Чернігівської, а також гостей із Польщі — директора Департаменту cпівпраці у сфері розвитку МЗС Республіки Польща Гжегожа Корчинського, Голову правління Фонду розвитку місцевої демократії (Республіка Польща) Цезари Трутковського.

Під час конференції представлені результати втіленого протягом двох років проекту, а представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та експерти з різних куточків України і Польщі поділилися здобутим досвідом, як у громадах спільно з представниками громади працювати над стратегією розвитком своєї території.

Проект реалізовував впродовж 2018−2019 рр. Фонд Розвитку Місцевої Демократії (Польща) за участі регіональних партнерів в Україні: ГО «Європейський діалог» (Львів), «Творчий центр ТЦК» (Київ), Сіверський інститут регіональних досліджень (Чернігів), Бюро аналізу політики (Суми), Благодійна організація «Фонд регіонального та місцевого розвитку «Синергія» (Полтава).

Проект співфінансовано в рамках співпраці у сфері розвитку «Польська допомога» Міністерства закордонних справ Республіки Польща.

У межах проекту в 20 об'єднаних територіальних громадах було проведено партисипативне стратегічне планування, зокрема в Мостиській міській раді, Солонківській ОТГ, Грабовецькій ОТГ та Рудківській ОТГ Львівської області.

Учасників конференції привітав перший заступник голови Львівської обласної ради Андрій Білоус. «Зараз нам потрібно розуміти, коли і як закінчиться децентралізація в країні і побачити, у якому напрямку ми рухаємося. Ми з задоволенням слухаємо досвід наших польських колег, обмінюємося різними думками, які, я переконаний, допоможуть нам в подальшому», — зазначив Андрій Білоус.

На панельних сесіях польські колеги поділилися досвідом опрацювання стратегії розвитку ОТГ. Учасники з української сторони презентували свої добрі практики стратегічного менеджменту, поділилися історіями успіху.

Голова правління Фонду розвитку місцевої демократії (Республіка Польща) Цезари Трутковський розповів: «Фундація допомагає Україні впроваджувати базові реформи децентралізації. У рамках цього та інших проектів, які реалізуються, допомагаємо новоствореним ОТГ в їхніх перших кроках самостійної діяльності. З нашого міжнародного досвіду, за результатами дослідження, яке ми проводили у громадах України, бачимо, що ця реформа є результативною. Мешканці щоденно відчувають зміни, які відбуваються у громадах, і найголовніше, що вони відчувають, що умови життя у своїх громадах можна покращити».

«Орган місцевого самоврядування є найближчим до громади, і тому він найкраще розуміє, відчуває проблематику території, і найкраще, найефективніше може її вирішувати. Не уряд повинен вирішувати, яким чином подають воду у домогосподарства, яким чином вивозять сміття чи надають медичні послуги, особливо, коли це стосується невеличких ОТГ. Тому має бути чітко визначено, що має робити орган місцевого самоврядування, має бути чіткий розподіл між різними рівнями органів влади. І якщо Україна зможе це забезпечити, запровадити, то це буде найбільш ефективна реформа, запроваджена в державі», — наголосив голова правління Фонду розвитку місцевої демократії (Республіка Польща) Гжегож Корчинський.

В ексклюзивному коментарі для газети «Високий Замок» начальник департаменту співпраці для розвитку з країнами Східної Європи Міністерства закордонних справ Республіки Польща Гжегож Корчинський розповів, як оцінює розвиток децентралізації у нашій країні, і як Польща надалі підтримуватиме цей процес.

Гжегож Корчинський наголосив на тому, що для РП підтримка децентралізації в Україні є одним із підтримки процесів розвитку в Україні.

«Ми однозначно намагатимемося підтримувати цей напрямок як один із пріоритетних. Крім того, ЄСМ надав активну підтримку цьому процесу в Україні і ми зі свого боку цінуємо ті досягнення, які вже є в вашій державі. Однак із нашого досвіду розуміємо, що цей процес досить довготривалий».

Зараз завершується процес реалізації п’ятилітньої стратегії напрямків підтримки для України і напрацьовують нову, десятилітню, яку цьогоріч мають намір затвердити.

Серед пріоритетів — управління, підтримка процесів децентралізації. Окрім того, пріоритетними є підтримка розвитку підприємництва, освіти, рятівництва, управління кризами, допомога внутрішньо переміщеним особам і особам, які постраждали від конфлікту на Сході України.

Але це не просто визначення пріоритетів, бо міністерство самостійно не реалізовує проекти в Україні. Для цього шукають певних виконавців — громадські організації, яких визначають на конкурсних засадах.

«Наша стратегія — це лише рамки, а конкретні заходи визначаються пізніше. Для партнерства потрібні дві сторони. З одного боку, це наше бажання допомогти, а з іншого боку, має бути не тільки бажання допомогти, а має бути партнер в Україні. Так само як у сьогоднішньому проекті Фундація має своїх місцевих партнерів і спільно з ними реалізовує ці проекти. Важливо, щоб ця співпраця полягала в полі зацікавленості обох сторін - Польщі і України».

Фото авторки

Схожі новини