Передплата 2024 ВЗ

Браконьєри тримали у полоні... борсука

Якби не втручання природоохоронців, на беззахисній тваринці тренували б мисливських собак

Завдяки спільній спецоперації львівських зоозахисників, правоохоронців і журналістів із лабет браконьєрів вдалося врятувати борсука — через нелюдські умови утримання він перебував на межі виживання. Тепер бідолашна тваринка повертається до нормального життя у Домівці Врятованих Тварин.

" Про те, що борсука намагаються продати, ми дізналися зі сайту, де губителі природи виставляють оголошення про свої оборудки, — розповів кореспонденту «Високого Замку» голова правління громадської організації ЕкоZахист Орест Залипський. — Домовилися з власниками борсука про зустріч. Поїхали на неї, запросивши заодно представників поліції і преси. Як тільки один зі зловмисників передав нам тваринку і вже готовий був взяти 2 тис. грн. за цей «товар», то побачив поліцейських — і кинувся втікати…"

Догнати торговця дикими тваринами (цей промисел заборонено) не вдалося. Але номери його автомобіля правоохоронці зафіксували і передали колегам. Від відповідальності браконьєри не втечуть — їх чекає покарання за цей гендель і жорстоке поводження з тваринами.

Гендлярам на вигляд було 40 років. На торг приїхали у камуфляжній формі. Видно, досвідчені у своєму злочинному ремеслі. Захисники природи під видом покупців домовилися з ними про зустріч в одному місці, а вони завели їх в інше, петляли, побоюючись, що будуть викриті. Брехали, що знайшли тваринку маленькою і виховали її — у такому випадку вона встигла б звикнути до людей. Але було інакше. Як тільки спритники передали борсука у руки «покупців», лісовий звір почав агресивно кидатися на них, вкусив одного зі своїх рятівників, поламав клітку-переноску…

Борсук (його привезли начебто зі села Куровичів Золочівського району) перебував у жахливому стані. Схоже, його утримували у незадовільних умовах, погано харчували, через це він підхопив грибок, залишився майже без шерсті. Тепер доведеться його довго лікувати. Ековолонтери ставлять на ноги цю тваринку посиленим ветеринарним доглядом і харчуванням. У його раціоні тепер домашній сир, курячі сердечка, яйця. Борсуку колють антибіотики.

Врятовану тваринку (вона виявилася півторарічною самкою) назвали Барбарою. Утримуватимуть її у Домівці, аж поки не одужає. Коли остаточно відновиться, випустять у дику природу.

Барбарі пощастило, що не стала об'єктом для притравки. І що люди, заручницею яких була, не встигли виламати їй зубів і кігтів, як буває це у випадках, коли на беззахисних борсуків (лисиць чи ведмедях) у браконьєрських вольєрах «натаскують» мисливських собак.

Барбара не перший врятований зоозахисниками зі Львова борсук. Не так давно у Домівці повертали до повноцінного життя самця Тимофія. У нього теж була складна доля: протягом семи років жив у тісній клітці розміром метр на 60 см. Після тривалої реабілітації Тимофія випустили на волю.

Схожі новини