Передплата 2024 ВЗ

Щоб набрати 200 балів з біології, вистачило 25 хвилин

Репетиторка з біології складала ЗНО разом з учнями

Мало не кожен другий вчитель готує учнів до ЗНО, та навряд чи хтось з них сам коли-небудь складав ці тести. Ганна Федосеєєва з Мукачева, яка займається репетиторством, вирішила довести своїм учням, що отримати високі бали ЗНО — не проблема. Вона зареєструвалась на біологію та хімію і обидва тести склала на 200 балів!

Жінка родом з Макіївки Донецької області, працювала у Донецькому національному університеті, потім навіть керувала готелем. З 2010 року разом з сім’єю живе у Мукачеві. Працює вчителем хімії у навчальному центрі GeniusX.

У моєму житті було безліч іспитів: складних і не дуже, відповідальних і прохідних, а от ЗНО складати не довелось. Я могла розповідати учням про це тестування лише те, що знаю із затверджених документів, а не з власного досвіду. Хотіла побачити всі моменти організації і проведення іспиту, а також показати на власному прикладі, що в ЗНО немає нічого надскладного і недосяжного, — розповіла «ВЗ» Ганна Федосеєва.

ЗНО вчителька складала разом з учнями. І якщо тестування з біології проходило у школі поруч з її домом, то на ЗНО з хімії довелось їхати в Ужгород. Хімію складають в 30 разів менше абітурієнтів, ніж українську мову, і в п’ять разів менше, ніж біологію.

«Сама процедура зовнішнього незалежного оцінювання вразила мене рівнем організації. Все відбувалося згідно з регламентом. Рівно об 11:00 нам зачитали правила проведення ЗНО, потім у присутності учасника тестування відкрили пакет з тестовими зошитами та бланками для відповідей. Кожен із нас переглянув свій набір документів, проставив номер зошиту на бланку відповідей. На це пішло десь 10 хвилин. На тести з біології я витратила 25 хвилин, а з хімії — близько 40 хвилин, адже там було більше задач. Через це на різні предмети відведено різний час — екзамен з біології триває 120 хв, а з хімії — 150 хв. Та, як на мене, складати хімію значно легше. На цьому іспиті є офіційні „шпаргалки“ — Періодична система і таблиця розчинності. У шкільній програмі з хімії багато тем повторюється, 10 і 11 клас — це фактично пройдення всього матеріалу з 7 по 9 клас на новому рівні. Із біологією учням складніше. Наприклад, ботаніку діти вивчать у шостому класі, і встигають забути до екзаменів».

Попри чимало критики щодо якості самих тестів, Ганна Федосеєва каже — вони складені якісно. Вони відповідають шкільній програмі, але вся ця інформація викладається декілька років, а не лише у випускних класах. «Завдання репетитора — освіжити знання, систематизувати, заповнити прогалини. Бали моїх учнів на ЗНО є передбачуваними. Хто схопився в останній момент, отримує низьку оцінку. Тому підготовку до ЗНО треба починати за рік- два. Треба мати тьютора — того, хто контролюватиме підготовку. Це може бути і мама-тато чи шкільний вчитель. Зовнішній контроль допомагає зосередитися. Безпосередньо іспиті обов’язково двічі або навіть тричі перевірити результати і відповіді, занесені у бланк. Я, наприклад, у себе знайшла механічну помилку в тесті з біології і якби не виправила, то отримала б лише 199 балів».

Анжела Бутенко

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень