Передплата 2024 ВЗ

Новинський вніс заставу за Раїсу Богатирьову

Прокурори підозрюють ексміністра охорони здоров'я часыв Януковича у розкраданні державних коштів при закупівлі ліків

Нардеп-мажоритарник від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський у перший день роботи нового парламенту «збіднів» на 6 млн. грн. Цю суму він вніс на казначейський рахунок як грошову заставу — альтернативу ухваленому Печерським райсудом рішенню про двомісячний арешт колишнього соратника по Партії регіонів, 66-річного екс-міністра охорони здоров’я Раїси Богатирьової.

Богатирьової не було в Україні майже п’ять останніх років, з листопада 2014-го. Увесь цей час начебто відсиджувалася в окупованому росіянами Криму. А покинула рідні терени невдовзі після того, як ГПУ оголосила їй підозру про заволодіння бюджетними коштами в особливо великих розмірах. Правоохоронці кажуть, що свою оборудку чиновниця провернула під час закупівлі ліків і карет «швидкої допомоги». Розмір завданих державі збитків оцінюють у 6,5 млн. грн. Якщо вину підозрюваної доведуть у суді, їй загрожуватиме ув’язнення від 7 до 12 років.

Богатирьову «взяли під білі рученьки» після того, як приземлилася в аеропорту «Жуляни» рейсом з Мінська. Державна прикордонна служба помітила на своїх комп’ютерах спеціальну позначку навпроти її прізвища (як людини, яка перебуває у розшуку), і дали знати у Нацполіцію. З аеропорту у кайданках екс-міністра доправили у СІЗО, а через день суд на прохання прокурорів на 60 діб обмежив її волю.

Богатирьова заперечує свою вину. Каже, що нікуди не ховалася, а перебувала поза Україною, бо лікувалася. Своє затримання називає політичним переслідуванням постмайданівської команди. Підтримати Богатирьову у судову залу приходили її сини (мають фармацевтичний бізнес), а також колишня однопартійка Олена Лукаш. Інший соратник Богатирьової, екс-нардеп Михайло Добкін, вважає, що ця справа завершиться пшиком. Стверджує, що Богатирьова знала про свій арешт, та все одно прибула в Україну — бо начебто не чує за собою вини. За словами Добкіна, Богатирьова добровільно прилетіла у Київ дати свідчення слідчим…

Схожі новини