Передплата 2024 «Добрий господар»

“Це не вибух газу! І не вибух взагалі. З мережами в будинку все було гаразд”

Що стало причиною руйнування будівлі у Дрогобичі і людських жертв мають з’ясувати правоохоронці

28 серпня, далеко за північ, у чотириповерховому житловому будинку у Дрогобичі раптово трапився обвал під’їзду. Наразі кажуть про дві людські жертви, семеро мешканців госпіталізовані, четверо з постраждалих — діти. Ще кілька осіб опинилися під завалами… Перша версія трагедії — вибух газу. Та згодом газовики та надзвичайники її заперечили.

Як сказала «ВЗ» фахівець зі зв’язків з громадськістю та пресою АТ «Львівгаз» Ірина Палига, до руйнування частини будівлі газ не має ніякого відношення. Після ретельного обстеження, газовики констатували: усі мережі справні, запаху від витоку «блакитного палива» не було. «Причину обвалу мають встановити правоохоронні органи, — каже пані Ірина. — Можемо точно сказати: жодного вибуху газу, як і вибуху там не було! Це підтверджують також рятувальники».

Тим часом, голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин висловив на своїй сторінці у Facebook свою версію трагедії у Дрогобичі: «Будинок зруйновано, причини ще з"ясовуються. Схоже на обвал (створені проблеми з підпірними стінами, помилки при будівництві ще у 60-х роках). На місці працюють надзвичайники, проводять заходи з відселення. Після розбирання завалу будуть відповідні висновки причин трагедії».

Ганущин сказав, що міський голова Дрогобича звернеться до Львівської обласної ради по фінансову допомогу. Гроші обласної скарбниці потрібні (точної суми наразі немає. — Авт.) і для ліквідації наслідків трагедії, і для укріплення вцілілого будинку.

Після обвалу, в будинок перекрили подачу газу, електрики та води. Місцева влада проводить відселення мешканців. «За оперативними даними, під завалами може перебувати ще п’ять людей, — сказав на брифінгу заступник директора департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Петро Коротинський. — Пошуково-рятувальні роботи ведуться постійно і аж до виявлення осіб, доля яких невідома. Наразі усіх мешканців вивели з аварійної будівлі. Їм надають психологічну допомогу. Вирішують питання щодо розселення».

До пошуково-рятувальних робіт залучили чималу бригада — близько 450 чоловік та 65 одиниць техніки, три кінологічних розрахунки і 27 одиниць техніки. Також літаком із Києва прибуло 20 рятувальників Мобільного рятувального центру служби, які виконують роботи підвищеної складності та два кінологічні розрахунки. Заступник директора Департаменту превентивної діяльності Національної поліції України Анатолій Серединський зазначив, що на місці події — понад дві сотні правоохоронців — підрозділи Нацполіції та Національної гвардії України. Проводять слідчі дії та охороняють місце трагедії".

Евакуаційний пункт для відселених мешканців облаштували на базі Дрогобицької шкоди № 16. Людям, які не можуть отямитися від шоку організували безкоштовне харчування.

Власний кореспондент «ВЗ» Олексій Дорофтей побував на місці події. «Місце обвалу закрите, пости поліції не пускають авто, людей, — розповів пан Олексій. — Трагедія викликала чималий шок. Люди сусіднього під’їзду бояться за своє життя, не хочуть, щоб така історія в них повторилася. Працюють два екскаватори, які розбирають завали. На землі — два метри піску… Дах будівлі залишився, а зі стін „виглядають“ умивальники. Картина створює гнітюче враження».

А тим часом…

Міський голова Львова Андрій Садовий доручив перевірити системи газопостачання будинків Львова. «Необхідно посилити інформування мешканців про правильне поводження з побутовим газом — треба ще раз на це звернути увагу. На дошках оголошень в будинках розмістити інформаційні повідомлення», — зауважив мер Львова.

Схожі новини