Передплата 2024 «Добра кухня»

До Дня Незалежності: експерти дали прогноз, якою буде Україна через 28 років

  • 25.08.2019, 10:15
  • 973

Експерти обіцяють збільшення середнього класу і створення космічних військ, а дослідження клімату - Бухарест у Харкові і спеку, як в Австралії.

За свої 28 років незалежності України багато чого досягла і явно не збирається зупинятися на досягнутому. Попереду у нас чимало нових перемог і, будемо сподіватися, трохи невеликих труднощів. Що ж саме чекає нашу Україну і її жителів ще через 28 років — десь у році 2047-му — пише сайт «Сьогодні».

Автори проаналізували міжнародні і національні дослідження, поспілкувалися з експертами і проаналізували, якою буде українська мрія, враховуючи світові тренди і впливу.

Люди: креативніші і в офлайні

Прогнозів конкретно на 2047 рік експерти поки не робили, але, на думку аналітиків Українського інституту майбутнього, вже до 2030 року чисельність населення України впаде з 44,8 млн до 37 млн осіб. Однак при цьому середня тривалість життя українців зросте з 71 до 80−90 років. Виходячи зі світових трендів, можна припустити, що в країні стане більше середнього класу. Крім того, ми станемо добрішими.

«У світі, де зросла роль роботів і ШІ, людина буде конкурентною лише в креативі, а також зберігаючи людяність», — вважають в інституті.

Схожа думка у і психолога Олени Мірошниченко:

«Через 30 років настане час покоління, налаштованого на реалізацію свого творчого потенціалу. Вони будуть прагматичними і багато працюватимуть, будуть «громадянами світу».

За її словами, в майбутньому люди почнуть більше цінувати офлайн: живе спілкування і теплоту взаємин.

Техно: 3D і космос

На думку фахівців Українського інституту майбутнього, при реалізації певних сценаріїв, через три десятка років Україна зможе забезпечити покриття 4G-5G зв'язком на всій своїй території і надати всім громадянам цифрову ідентифікацію. На вулицях стане безпечніше завдяки відеоспостереженню за допомогою дронів і великої мережі камер з розпізнаванням облич і номерів. Номери екстрених служб замінить тривожна кнопка в усіх будинках, машинах і гаджетах. А ще у нас можуть з'явитися космічні війська.

У майбутньому наші лікарні почнуть активно використовувати кріогенні технології, друкувати на 3D-принтерах штучні органи, тканини і кістки. У промислових масштабах у нас почнуть друкувати також одяг, техніку, продукти харчування і навіть будинки. У великих містах дозволять їздити тільки на електрокарах.

Погода: дуже спекотно

Наступні 28 років глобальне потепління буде тільки прогресувати. За результатами досліджень Вищої технічної школи Цюріха, вже до 2050 року максимальна температура на планеті влітку підвищиться майже на 7 градусів, а середня річна підніметься на 3 градуси. Торкнуться такі зміни клімату і нашої країни. За найскромнішими прогнозами вчених, через 20−30 років погода в Києві стане схожою на обстановку в Канберрі — столиці Австралії. Це означає, що середньорічна температура виросте з +7,7 до +13 градусів. У той же час клімат Харкова зміниться на такий, який сьогодні в Бухаресті (з +7,4 до +10,8 градуса), а ось Дніпро буде «рівнятися» вже на столицю Македонії — Скоп'є (з +9 до +12,4 градуси).

Економіка: «цифра» і без курсів

Керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський вважає, що українська економіка через 28 років буде глибоко інтегрованою в глобальні цифрові ланцюжки доданої вартості.

«У цифровій економіці переважатиме сектор послуг з високою питомою вагою креативного сектора. В агросекторі і промисловості — високотехнологічні підприємства з максимальною часткою роботизації/автоматизації виробництва», — вважає експерт.

За його словами, поширення цифрових грошей майже нівелює грошовий обіг в звичному вигляді: переважатимуть безготівкові системи розрахунку і платежів, засновані на блокчейні. При цьому традиційні гроші можуть залишитися, але їх функціонування буде обмежене.

«Оцифрування фінансової системи призведе до поступового відходу від доларового стандарту і традиційних обмінних курсів, тому цифрова гривня буде котируватися до бенчмарку з набору ключових глобальних цифрових валют на зразок біткоіна», — каже Забловський.

Він додає, що в цифровій економіці 2047 року немає такого поняття, як інфляція, оскільки нова модель буде побудована на інших принципах. Крім того, в Україні на той момент буде вже впроваджений безумовний базовий дохід або його модифікація, як вимушений захід у відповідь на зростаюче безробіття в умовах автоматизації.

Схожі новини