Передплата 2024 «Добра кухня»

Політв'язня Бекірова відправлять на обстеження, після якого його можуть перевести під домашній арешт, — адвокат

  • 22.08.2019, 09:57
  • 501

Кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого незаконно утримують у СІЗО анексованого Сімферополя, переведуть у Республіканську лікарню неврології для стаціонарного обстеження, що триватиме 7-8 днів.

Про це повідомила Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, передає Громадське.

«За результатами зазначених обстежень буде скликана лікарська комісія, яка має визначити, чи може він утримуватися в умовах СІЗО. Сподіваюся, що за результатами обстежень Едему Бекірову буде надана необхідна медична допомога в повному обсязі, а також вдасться змінити запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт», — зазначила вона.

Адвокати Бекірова Олексій Ладін та Іслям Веліляєв також, допускають, що за підсумками медичного обстеження їхнього підзахисного переведуть під домашній арешт, передає «Крим.Реалії»

«Коли ми клопотали перед адміністрацією СІЗО про проведення повторного медичного висновку, то долучили свій, незалежний, медичний висновок. У ньому сказано, що у Бекірова є хвороба неврологічного характеру, що перешкоджає його перебуванню в СІЗО», — розповів Ладін.

Адвокати сподіваються, що після обстеження лікарі встановлять правильний діагноз і дадуть висновок про неможливість утримання Бекірова в СІЗО.

Веліляєв зазначив, на першому ж судовому засіданні після обстеження захист або прокуратура клопотатиме про зміну запобіжного заходу Бекірова на домашній арешт.

Напередодні підконтрольний Росії Верховний суд Криму скасував етапування Бекірова в Красноперекопськ.

Раніше повідомлялось, що тяжкохворий Бекіров, якого утримують у слідчому ізоляторі в анексованому Росією Криму, не може вставати через сильні болі у спині. За словами рідних, Бекіров 11 годин перебував під конвоєм без їжі і води.

Бекіров написав заяву, у якій оголосив про голодування і відмову приймати ліки у разі спроби його етапування в Красноперекопськ.

Європейський суд з прав людини зобов’язав уряд Росії провести незалежний медичний огляд кримськотатарського активіста Едема Бекірова.

Нагадаємо, силовики РФ затримали кримського татарина Бекірова на адмінмежі з Кримом 12 грудня 2018 року. Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що активіст їхав до Криму, аби відвідати матір та інших родичів;

13 грудня 2018 року окупаційний суд взяв під варту кримського татарина Бекірова. Окупаційна влада підозрює його у транспортуванні понад 10 кілограмів тротилу та 190 бойових патронів;

Однокамерник Бекірова Руслан Трубач заявляв, що у нього вкрай важкий стан здоров’я, а адвокат сказав, що його підзахисному не надають медичної допомоги в СІЗО Криму.

15 січня Бекірова вивезли з СІЗО Сімферополя до лікарні для обстежень на два тижні.

Слідчий запропонував Бекірову визнати провину в обмін на переведення під домашній арешт. Стан здоров’я політв'язня, в якого зокрема цукровий діабет, стабільно важкий;

7 червня Бекірова залишили під вартою на два місяці;

15 червня у ФСБ РФ повідомили про закінчення слідства у «справі» Бекірова.

Едем Бекіров 1961 року народження постійно проживає у Новоолексіївці Херсонської області. У січні 2018-го йому провели операцію на серці, і він змушений приймати багато ліків. Під час затримання усі його ліки залишилися у водія в машині. Крім того, Бекіров має інвалідність.

Схожі новини