Передплата 2024 «Добра кухня»

«Полум’я братерства» між Україною і Польщею

  • 20.08.2019, 10:00
  • 861

У річницю польського національного свята - Чуда над  Віслою або Дня польського війська відбулася Міжнародна акція «Полум’я братерства», метою якої було вшанування загиблих українських воїнів на теренах Польщі.

На віднайдених могилах і у 20 містах Польщі 15 серпня запалали свічки пам’яті. Зініціювали такий захід представники польского та українського скаутського руху.

Українська молодь взяла участь у поминанні українських воїнів на центральному кладовищі в м. Щецін, на могилі Гжегоша та Анни Гончаренків (хорунжого Української Народної Республіки, а згодом проректора сільськогосподарської академії в Щеціні) та Олени Левченко (медичної сестри).

Панахиду відслужив отець греко-католицької церкви Покрови Пресвятої Богородиці Роберт Роса. Місію вшанування виконав скаут з Львівщини Орест Рудик.

За словами голови організації «Об'єднання українців у Польщі» Івана Сирника, важливим є привернення уваги до співпраці українців і поляків, адже ніхто не говорить про участь українців у цій війні, хоча обидва народи спільно боролися за свободу і змогли співпрацювати.

«Згадуючи ці історичні події і загиблих вояків, ми зосереджуємося на тому, що об’єднує нас, на позитивних взаєминах України і Польщі. І це символічне полум'я на могилах українських воїнів-забутих героїв тих років, які боролися за нашу и вашу свободу, не дає нам забути про спільність нашої історичної долі», — сказав Іван Сирник.

Також на могилі відновили тризуб часів Симона Петлюри, який було віднайшов Марек Вишневський у приватному будинку у м. Каліші.

«Я гадаю, цей тризуб спочатку увінчував флагшток, та оскільки нижня частина була пошкоджена, я здійснив реконструкцію на основі зображень, доступних мені з наукової літератури», — згадує історик. Так цей тризуб знову повернувся до своїх героїв. За словами Марека Вишневського, поблизу Каліша у 1922−1923 роках було поховано близько 500 вояків Симона Петлюри.

Нагадаємо, що свято Чуда над Віслою бере свій початок ще з Варшавського повстання проти російської окупації. І, власне, чудо полягало у тому, що перебуваючи у меншості, поляки здобували перемогу. Знаково, що історики і громадські діячі наголошують на причетності до цих звитяг і українців, які допомагали воювати проти спільного ворога.

Мирослава Рудик

Львів-Щецін

Схожі новини