Передплата 2024 «Добра кухня»

"Справа 2 травня": фігуранти вийшли на волю

  • 19.08.2019, 19:12
  • 1 111

Фігуранти "справи 2 травня" 2014 року в Одесі Сергій Долженков і Євген Мефьодов звільнені з СІЗО

Про це передає Еспресо.TV.

Адвокат Валентин Рибін вніс 19 серпня необхідну суму застави, зібрану «Опозиційним блоком — За життя» за безпосередньої участі депутата Верховної Ради Миколи Скорика. Так, за них внесли заставу в розмірі 154 тисячі гривень за кожного.

«Я не вносив свої гроші, а я допоміг родині знайти людей, які знайшли гроші», — відзначив Скорик у коментарі «Радіо Свобода».

Відпустити під заставу колишніх антимайданівців дозволили 16 серпня — відповідне рішення ухвалила суддя Центрального районного суду Миколаєва Катерина Лагода. Вона в тому числі послалася на рішення Конституційного суду стосовно того, що утримання в СІЗО не є єдиною формою запобіжного заходу для підозрюваних в терористичній діяльності.

Арешт із можливістю внесення застави в розмірі 80 неоподаткованих мінімумів кожному (близько 153 тисяч гривень) Мефьодову і Долженкову призначили до 12 жовтня 2019 року. Раніше вони утримувались в слідчому ізоляторі без можливості внесення застави.

Сергій Долженков, відомий як Капітан Какао, був антимайданівцем, а у Євгена Мефьодова є російське громадянство.

У новому кримінальному провадженні Долженков і Мефьодов підозрюються за статтею 110 (посягання на територіальну цілісність України), статтею 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і частиною 1 статті 14, частиною 1 статті 294 (підготовка до масових заворушень) Кримінального кодексу України.

Як відомо, 2 травня 2014 року між прихильниками Євромайдану і представниками «антимайдану» сталися масові зіткнення в центрі міста й на Куликовому полі.

Наслідком стала пожежа в Будинку профспілок, унаслідок якої загинули 42 людини. Ще шестеро людей загинули від вогнепальних поранень, які вони отримали під час сутичок на Грецькій площі та біля неї.

Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані і навмисне сплановані.

Схожі новини