Передплата 2024 ВЗ

Яблучний Спас: історія та традиції святкування

  • 19.08.2019, 08:26
  • 2 080

Цього дня прийнято ласувати символом свята – яблуками. Популярною стравою також є яблучні пироги

Про це йдеться на УНІАН

Другий і найголовніший із трьох Спасів — Яблучний — відзначається сьогодні, 19 серпня. Цей Спас ще називають Великим, бо цього дня церква святкує Преображення Господнє — явлення Ісусом Христом своєї божественної природи.

Історія свята починається не з епохи християнства, а з найдавніших часів, коли наші предки поклонялися різним богам. Згідно із язичницькими віруваннями, всі три Спаси, пов’язані з ім’ям божества Спаса, яке дарувало людям хороший урожай.

Традиції святкування

Свято Яблучного Спаса символізує проводи найтеплішої пори року та швидкий прихід осені. Ця дата є відправною точкою в зборі врожаю й підготовки до майбутньої зими.

Християнство не відкинуло стародавнє свято, а об’єднало його традиції зі своїми. В результаті два свята поєдналися, і тепер на Яблучний Спас після літургії прийнято освячувати плоди нового врожаю, що аж ніяк не пов’язано з євангельськими подіями. Звідси і походить народна назва свята, оскільки символом нового врожаю стали яблука.

Цього дня віруючі несуть до церкви на освячення кошики з грушами, сливами, виноградом, персиками, а також овочами, колоссям пшениці та цілющими травами. Головним же атрибутом, звісно ж, є яблука, які, за народним повір’ям, не можна їсти до 19 серпня.

Повертаючись додому, люди ласують яблуками з медом. Цього дня церква дозволяє вживати в їжу рибу і морепродукти, а також випити трохи вина, адже, як відомо, з 14 до 27 серпня триває Успенський піст.

Звісно ж, жоден Яблучний Спас не обходився без пирогів з яблуками та без яблучного варення. Причому, у кожної господині був власний рецепт приготування яблучного пирога, тому, приходячи в гості, можна було скуштувати якусь нову смачну випічку.

У народі існує приказка: «Прийшов Спас — держи рукавиці про запас». Ввечері 19 серпня люди проводжали сонце піснями — у такий спосіб прощалися з літніми днями.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень