Передплата 2024 «Добрий господар»

Хірурги-ювеліри врятували немовля (фото)

Лікарі прооперували новонароджену дівчинку, у якої була пухлина вагою… 1,7 кілограма

У Львівській міській дитячій лікарні, що на вул. П. Орлика, прооперували новонароджену дівчинку. Лікарі-хірурги вида­лили з дитячого тіла гігантську пухлину вагою 1,7 кілограма. Аби дитина у майбутньому могла добре розвиватися, під час операції важливо було не пошкодити важливих органів не­мовляти. Роботу лікарів справді можна назвати ювелірною!

Коли дитина була ще в утро­бі матері, лікарі діагносту­вали у неї куприкову тера­тому. Замість сідниць у дитини була суцільна пухлина… Дівчин­ка з такою аномалією з’явилася на світ у Перинатальному цен­трі. Її вага становила 3,6 кг. Звід­ти її доправили до дитячого ме­дичного центру, що на вулиці П. Орлика. Лікарі кажуть, квалі­фіковані дії колег дали позитив­ний результат. Кожна хвилина у таких випадках — на вагу золота! Бо під час таких операцій у паці­єнтів часто відмовляють нирки.

Головний лікар дитячої лі­карні Дмитро Квіт каже: «Це вроджена доброякісна пухли­на. За останні три роки — це четвертий випадок. У мами це третя вагітність.

Звідки пухлина взялася? Важ­ко відповісти на це питання… Операція була складною, понад 2,5 години. Хірурги забрали май­же половину маси тіла немовля­ти. Важливо було не пошкодити нервів, довелося відділити суди­ни, потрібні дитині для нормаль­ного розвитку, від тих, які можна забрати з пухлиною. Операцію дитина перенесла добре. Зараз її стан у нормі".

Зі слів лікарів, ризику, що пухлина з’явиться знову, не­має. І на дорослому житті не позначиться.

Завідувачка II хірургічного відділення лікарні Галина Ку­рило каже: «Пухлина лежала на тазових кістках і прямій киш­ці. Ми зробили дитині пласти­ку м’яких тканин. Це дуже ве­ликий обсяг операції для такої маленької дитини, але вигля­дає так, що навіть косметич­но прооперована ділянка тіла буде виглядати дуже добре».

Пухлина, яку видалили з тіла немовляти
Пухлина, яку видалили з тіла немовляти

Зі слів Галини Курило, останнім часом суттєво по­більшало випадків перериван­ня вагітності у пізніх термінах через ті чи інші вади розвитку плоду. «Не раджу цього роби­ти, бо у подальшому це 100% бездітність, — каже хірург. — Нині дуже багато вроджених вад хірургічно коригуються, і батьки мають практично здо­рових дітей. У майбутньому ці вроджені вади на дітях жодним чином не позначаються».

Схожі новини