Передплата 2024 «Добрий господар»

Голова ЛОДА валить усе на «попередників»?

Новий начальник пояснює масове звільнення керівників районних адміністрацій Львівщини «підлим саботажем»

Новопризначений голова ЛОДА, дипломат Маркіян Мальський справляв враження милої й інтелігентної людини. Аж раптом зовсім недипломатично звинуватив команду своїх попередників у «підлому саботажі». «Попередні звільнення голів РДА є наслідком того, що стається, коли державні органи підло саботують виконання програм для власних людей, працюють „на вибори“ замість того, щоб виконувати свою роботу, за яку з бюджету їм платили заробітну плату», — написав Мальський у своєму «ФБ».

Губернатор роз’яснив, мов­ляв, має на увазі, що за перші півроку 2019 року на фінансуван­ня 23-х обласних програм з об­ласного бюджету використано лише 25% із виділеної на всі про­грами суми (1,52 млрд грн). Ця інформація була оприлюднена на останньому засіданні бюджетної комісії Львівської облради.

Отакої! Абстрагуючись від цифр, фраза про «підлий сабо­таж» — сама собою скандаль­на, особливо з вуст дипломата. А сам термін «саботаж» — ще зі ста­лінських часів. Уся ситуація ви­глядає як у старому радянському анекдоті, коли новий начальник «валить усе на попередників». Може, це несподівана спроба пояснити, чому в області блис­кавично, із приходом нового ке­рівництва, не відбуваються зміни на краще? Однак «фінт» із попе­редниками спрацьовує лише на перші півроку, а далі треба вже буде відповідати за свою роботу самому.

А що кажуть на це звинува­чення члени демонізованої Маль­ським «старої команди»? Звіль­нений голова Яворівської РДА Ігор Самардак написав пост у «ФБ», де аргументовано розпові­дає про досягнення Яворівського району, який, до речі, за його ке­рівництва очолив рейтинг райо­нів Львівщини. «Я ніколи особли­во не розписував здобутки, але дехто звинувачує, що займався виключно виборами, тому наведу тут декілька цифр за час своєї ка­денції — із закликом до нової вла­ди: спробуйте хоча би наблизи­тися до таких результатів, а якщо перевершите, то честь і хвала вам буде», — написав Ігор Самардак. На завершення пожартував: «Ледь не забув: став (за свою ка­денцію. — Авт.) головним кри­мінальним авторитетом та три­мачем усіх кримінальних потоків району».

Сергій Івах, який лише п’ять місяців працював на посаді го­лови Радехівської РДА, розповів журналісту «ВЗ», що депутати Ра­дехівської райради, а там пред­ставлені всі політичні сили («Гро­мадянська позиція», Радикальна партія, «Батьківщина», «Свобо­да», «Солідарність» та інші), звер­нулися до президента Зелен­ського і попросили залишити його на цій посаді. «Прийшов­ши на цю посаду, я взагалі при­брав слово „політика“ із виконав­чої гілки влади, — сказав Сергій Івах. — З першого дня моєї робо­ти жодної політики не було взага­лі. Якби це було не так, то всі по­літичні сили району не висловили би мені такої довіри. Тому мені закидати те, що я займався полі­тикою, — нонсенс. Мені важко ко­ментувати цей допис Мальсько­го. Лише хочу звернути увагу, що призначає на посаду голови РДА і звільняє з неї президент Укра­їни. У його указі про звільнен­ня чітко написано: „Звільнити у зв’язку з закінченням строку по­вноважень президента України“. Тобто точно не з політичних при­чин і точно не з причин бездіяль­ності. Тому що в такому разі була би зовсім інша стаття про звіль­нення. Щоб таке говорити, треба провести службову перевірку ді­яльності голів РДА виключно у по­літичному полі. Таких перевірок і зауважень не було. Щодо осо­бисто мене, я вважаю таке звину­вачення безпідставним».

Схожі новини