Передплата 2024 «Добрий господар»

Повідомлення від інопланетян: астрономи зафіксували 8 нових радіосигналів з глибокого космосу

  • 14.08.2019, 20:15
  • 916

Вчені за допомогою радіотелескопу Канадського експерименту з картування інтенсивності водню (CHIME) зафіксували відразу 8 повторюваних радіосигналів з глибокого космосу, відомі як швидкі радіосплески (FRB).

Про це повідомляє телеканал «Прямий» з посиланням на Science Alert.

CHIME оптимізований для моніторингу дуже широкої смуги неба в більш низькому діапазоні частот, ніж радіотелескопи, такі як ASKAP або обсерваторія Паркс в Австралії, які також виявили FRB.

На початку 2019 року лише один з подібних загадкових сигналів, FRB 121 102, з'являвся неодноразово. У січні вчені повідомили про другий повторювані сигналу FRB 180 814. Тепер же загальна кількість повторюваних FRB змінилася до 10.

Вчені мають намір визначити, з якої частини Всесвіту вони надійшли, а також знайти подібності та відмінності між повторюваними FRB. Сигнали надходили серійно, а найдовша пауза між становила понад 20 годин.

Швидкі радіосплески, безумовно, викликають подив. Вони виявляються як піки в радіоданих, тривалістю всього кілька мілісекунд. Але за цей час вони можуть розряджати більше енергії, ніж 500 мільйонів зірок, подібних до Сонця. Більшість FRB виявляються тільки один раз і не можуть бути передбачені, тому відстежити сигнали до їх джерела дуже складно.

«Існує певна різниця між джерелами, причому деякі з них більш плідні, ніж інші. Після виявлення FRB 121 102 ми вже знали, що сигнали можуть бути кластерними: іноді джерело не спрацьовує годинами, а потім раптово ви отримуєте кілька пачок даних за короткий проміжок часу», — сказав фізик Зіггі Плеуніс з Університету Макгілла.

Перші два повторювані швидкі радіосплески — FRB 121 102 і FRB 180 814 — демонстрували низхідний дрейф частоти, причому кожен пакет ставав послідовно нижче. Більшість з восьми нових ретрансляторів також продемонстрували це спадне зрушення частоти. Це може бути ключем до розуміння того, що виробляє сигнали.

Схожі новини