Передплата 2024 «Добра кухня»

Геращенко та Разумков змусили говорити Рабіновича українською мовою: подробиці інциденту

  • 14.08.2019, 13:25
  • 640

У середу, 14 серпня, під час засідання підготовчої групи новообраних народних депутатів України віце-спікерка парламенту Ірина Геращенко зробила зауваження представнику партії “Опозиційна платформа – За життя” Вадиму Рабиновичу за російську мову під час виступу.

Як повідомляє «Новинарня», Рабинович на засіданні розмовляв не державною мовою.

«Шановні колеги, зауваження щодо порядку ведення, я хочу нагадати шановному колезі, пану Рабиновичу, що вступив у дію закон про мову, ми просимо Вас державною мовою виступати під час погоджувальної групи», — звернулася до нього Геращенко.

Вадим Рабинович відповів, мовляв, «знаете, в законах этого не сказано».

Голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков зазначив, що використання державної мови передбачене у регламенті.

Коли він вдруге виступив російською, Геращенко ще раз обурилися.

«Перепрошую, шановні колеги, але це принципове питання, Верховна Рада 9-го скликання має починати свою роботу з усіх законів України. Шановний пане Разумков, ми дякуємо, що Ви стоїте на позиції захисту законодавства України, ми звертаємося до усіх колег з проханням під час робочих нарад використовувати державну мову. У кулуарах, в кабінетах, в туалетах спілкуйтеся як завгодно», — наголосила Геращенко.

Разумков дав доручення помічнику знайти конкретний пункт регламенту, який зобов’язує нардепів послугуватися державною мовою у стінах парламенту.

«Мовою роботи Верховної Ради, мовою її органів та посадових осіб є державна мова — ст. 2 п. 3 регламенту Верховної Ради», — підсумував Разумков.

Нагадаємо, 25 квітня, Верховна Рада ухвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної». «За» проголосували 278 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Голова В Р Андрій Парубій підписав закон 14 травня, президент Петро Порошенко — 15 травня.

Схожі новини