Передплата 2024 «Добра кухня»

Агенти спецслужб у рясах: у ПЦУ розповіли, які методи використовує Росія у боротьбі проти церкви

  • 13.08.2019, 16:27
  • 679

Росія використовує для цього дипломатію, зв'язки з олігархами Кремля, вплив Московської патріархії та радянські методи спеціальних служб.

Росія не полишила спроб завадити діяльності ПЦУ і досі намагається зруйнувати ті досягнення, які вже є, та повернути Українську церкву в штучно ізольований вакуум від спілкування з православним світом. Про це заявив архієпископ і речник ПЦУ Євстратій (Зоря) у програмі «Час: Online» на «5 каналі».

«Російська держава використовує церковні канали, вплив Московської Патріархії, дипломатію, зв'язки, пов'язані з Кремлем олігархів. Вона використовує ті зв'язки, які ще були напрацьовані з радянського часу в низці помісних православних церков у тих ієрархів, які тісно пов'язані з Російською церквою, які проходили там навчання, це спецслужби в тому числі», — заявив Зоря.

Архієпископ згадав відомий факт, коли минулого року Греція офіційно оголосила персонами нон ґрата низку російських дипломатів.

«Тоді Греція офіційно заявила про попередження щодо діяльності такої структури як „Російське імператорське палестинське товариство“, яке очолює пан Степашин, „колишній“ розвідник. МЗС Греції прямо заявило, що діяльність цього товариства, цих дипломатів була спрямована на підкуп ієрархів і духовенства і на руйнування авторитету і єдності еллінізму, зокрема, в Палестині», — нагадав Євстратій.

Попри це архієпископ ПЦУ заспокоїв і запевнив, що всі намагання РФ будуть безуспішними, як це і показує історія.

«Одна за одною помісні православні церкви визнаватимуть ПЦУ, входитимуть з нею в повноцінне спілкування. І рано чи пізно, коли вже московська церква залишиться останньою в цьому ряду, я впевнений, що і вона таки визнає цю нову реальність, тому що історію не можна зупинити чи повернути назад», — підсумував Зоря.

Схожі новини