Передплата 2024 ВЗ

Спіть спокійно: вчені з’ясували, хто міцніше спить — оптимісти або песимісти

  • 10.08.2019, 20:18
  • 1 265

Згідно з новим дослідженням вчених з університету Ілінойса позитивний та негативний настрій у людей по-різному впливають на їх якість сну. Наприклад, у оптимістів набагато рідше буває безсоння.

Група вчених з університету Ілінойса досліджувала, як оптимізм та песимізм впливає на якість сну людини. Як пише nv.ua з посиланням Medical News Today, в дослідженні взяли участь 3548 респондентів у віці від 32 до 51 року, які потрібно було описати, наскільки вони згодні з декількома твердженнями на кшталт «Я завжди оптимістичний з приводу свого майбутнього» або «Я не думаю, що у мене все буде добре».

Вчені також зібрали дані про якість сну респондентів, на зразок середньої кількості годин сну за ніч, наявності симптомів безсоння, і навіть про те, чи міцно вони сплять вночі або їх легко розбудити.

Згідно з результатами дослідження у людей з оптимістичним настроєм на 74% менше ймовірність появи безсоння. Крім того, оптимісти сплять в середньому 6−9 годин щодня.

«Нестача здорового сну є проблемою громадської охорони здоров'я, оскільки погана якість сну пов'язана з безліччю проблем зі здоров'ям, враховуючи підвищений ризик ожиріння, гіпертонії та всіх причин смертності», — говорить автор дослідження доктор Розальба Ернандес.

За її словами, схильність до оптимізму є психологічною основою для відсутності хвороб та відмінного здоров'я.

«Оптимісти з більшою ймовірністю будуть активніше вирішувати проблеми і неприємності, а також інтерпретувати стресові події більш позитивно, знижуючи рівень занепокоєння під час сну», — резюмує Ернаднес.

За даними організації National Sleep Foundation, приблизно кожна третя людина на планеті страждає безсонням. При цьому, такий розлад не прийнято вважати захворюванням. Безсоння — це, скоріше, симптом вже існуючих хвороб або неправильної роботи організму.

Люди, які мають проблеми зі сном як мінімум три рази на тиждень протягом трьох місяців — страждають безсонням. Від втрати концентрації, проблем з пам'яттю, стресів і постійної втоми це може привести до серйозних фізичних та психологічних захворювань.

Схожі новини