Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Катували, душили, роздягали, били струмом: звільнений українець розповів про жахливі тортури в ув’язненні в окупованому Криму

  • 10.08.2019, 13:15
  • 623

Звільнений з кримської колонії український політв'язень Олександр Стешенко розповів, що його катуваннями змушували зізнатися у скоєнні злочину і обмовити невідомих йому людей.

Про це він повідомив під час інтерв'ю «Крим.Реалії».

Стешенко заявив, що всі його зізнання про підпал будинку — фантазії ФСБ, які його змусили сказати. За словами звільненого політв'язня, його тортурами примушували обмовити інших людей.

«Я не підпалював цей будинок, ніколи не зустрічав ні Велієва Ерола, ні Олександра Третьякова, я обмовив цих людей. Мені говорили, кого треба назвати. Мене душили кульками, роздягали, били струмом, обливали водою, катували, примушували це сказати», — зазначив він.

За його словами у ФСБ він пробув три місяці 24 квітня до 26 липня. «Найважче було — витримувати тортури, поки не записали відео, мучили кожен день. Потім привезли мене перед судом у Сімферополь в СІЗО, а СІЗО відмовилося мене приймати, тому що я погано виглядав: весь синій, білки очей червоні, судини полопалися від удушення», — зазначив Стешенко.

Він також повідомив, що у СІЗО Сімферополя є спеціальний блок, в якому сидять українці, які нібито хтось терорист, хтось екстреміст. «У них є спеціальний, ізольований від загальної маси блок, де тримують таких, як я, як Панов. Володимир Балух теж там був, я його бачив, просто віталися, але не спілкувалися. Був ще татарин, прізвища не пам'ятаю, звуть Тимур, нібито знайшли у нього книги „Хізб ут-Тахрір“», — розповів Олександр Стешенко

Довідка: У ФСБ Росії 21 травня 2018 року повідомили, що нібито припинили в Криму діяльність екстремістської групи, створеної Еролом Велієвим «за вказівкою голови Меджлісу кримських татар Рефата Чубарова та за підтримки СБУ». Російські силовики стверджували, що до сформованої в Харкові групи, окрім Велієва, увійшли «колишні спортсмени-боксери Стешенко і Третьяков».

ФСБ повідомила, що у квітні 2018 року затримала Стешенка «при в'їзді на територію Криму, куди він був відряджений для підготовки та здійснення провокацій». Велієву і Третьякову Росія висунула звинувачення заочно, їх оголосили у федеральний розшук.

Служба безпеки України повідомила, що заяви ФСБ Росії про створення екстремістської групи в анексованому Криму за підтримки українських спецслужб не відповідають дійсності.

Харків'янина Олександра Стешенка затримали співробітники російської поліції на пункті пропуску «Чонгар» на в'їзді до анексованого Росією Криму «за непокору законній вимозі (стаття 19.3 КоАП Росії)». Того ж дня підконтрольний Росії райсуд Сімферополя заарештував Стешенка.

6 серпня 2019 року харків'янин Олександр Стешенко вийшов на свободу і повернувся до Харкова.

Схожі новини