Передплата 2024 «Добрий господар»

В НБУ назвали три причини рекордного зміцнення гривні до долара

  • 09.08.2019, 09:40
  • 581

Рекордне зміцнення курсу гривні до долара в Україні стало можливим завдяки збігу кількох факторів.

Про це розповів в ефірі ObozTV член ради Національного банку України Василь Фурман. Він зазначив, що вартість долара в Україні визначається ринком, оскільки НБУ проводить політику плаваючого обмінного курсу.

За словами Фурмана, один з факторів, що впливають на посилення курсу української гривні — високий попит нерезидентів на українські облігації внутрішньої державної позики. Портфель нерезидентів зріс від 6 млрд грн на початку року до 80 млрд грн, повідомив він.

«Другий важливий фактор — ми маємо високі ціни на українські експортні товари, які ми експортуємо за кордон. Надходить валютна виручка. Я б додав такий фактор, як високий урожай цього року. Він буде більше, ніж минулого, а минулого був рекордний», — підкреслив член ради НБУ.

«Третій фактор — зміна політик центральних банків провідних країн світу. Якщо в минулі роки вона була жорсткою, то зараз вони переходять до політики кількісного пом'якшення. Це означає, що Федеральна резервна система і Європейський центральний банк будуть відповідні суми коштів через різні механізми вливати в економіку. Частина цих коштів буде спрямовуватися в країни, що розвиваються, зокрема до України», — пояснив він.

Фурман також зазначив, що в окремі періоди Національний банк згладжує коливання курсу української гривні в той чи інший бік.

«Якщо брати останній період, коли гривня посилювалася, то Нацбанк викуповував надлишок долара для поповнення золотовалютних резервів. З початку року було викуплено з ринку близько 2,5 млрд доларів», — додав він.

Додамо, що Мінекономіки спрогнозувало, що в Україні в 2019 році середній курс долара складе 29,08 грн/дол.

Згідно з прогнозом, в грудні американська валюта буде продаватися вже по 30,42 грн/дол. У 2020 році середній курс складе 30,9 грн/дол (в грудні — 32 грн/$), в 2021-му долар може подорожчати до 31,65 грн/дол (33,8 грн/дол наприкінці періоду).

Схожі новини