Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Аналітики спрогнозували, якими будуть ціни і зарплати через рік: що чекати українцям

  • 09.08.2019, 10:28
  • 964

Українська економіка починає вибиратися з кризи. У всякому разі, про це бадьоро рапортують аналітики держвідомств. За оцінками Нацбанку, вже цього року інфляція повинна знизитися до 6,3%, а 2020 року – до 5%.

А темпи зростання економіки 2019 року, навпаки, можуть прискоритися до 3%, а не до 2,5%, як оцінювали в НБУ раніше. 2020-го цей тренд дійде до 3,2% замість скромних 2,9%, що прогнозував регулятор ще навесні. Як на ділі почуватиметься наша економіка 2021 року, розповіли експерти, пише сайт «Сьогодні».

Ціни

На думку аналітиків Нацбанку, споживча інфляція сповільниться завдяки привабливим умовам для інвесторів. Адже високі відсоткові ставки за гривневими ОВДП виявляться цікавими і українцям, і іноземцям. Очікується і зважена фіскальна політика, тобто ставки податків залишаться колишніми, але ось стягувати їх з усіх платників будуть суворіше. Це важливо в умовах необхідності погашення великих обсягів держборгу в 2019—2021 рр., оскільки, згідно з даними Мінфіну, доведеться заплатити близько 1,14 трлн грн.

Темпи зростання зарплат сповільняться під впливом скорочення розриву з рівнем доходу в сусідніх країнах, а міграційні процеси з України стануть спокійніше. При цьому на внутрішньому ринку очікується значне пропозицію продтоварів вітчизняного та іноземного походження, а ціни на імпортовані енергоресурси повинні бути стабільно низькими.

Експерти не такі оптимістичні. Вони вважають, що 2019 року інфляція буде не нижче 7%, а 2020-го — близько 6−7%.

«Хоча курс гривні буде стабільний і ціни на газ навіть трохи впадуть, але інфляція „розганятиметься“ ростом економіки, пожвавленням бізнес-активності та зростанням рівня кредитування. Але зниження інфляції на тлі уповільнення зростання зарплат дозволить людям відчути реальне зростання доходів, оскільки їхня купівельна спроможність зросте», — вважає економіст Іван Нікітченко.

І про ВВП

У НБУ впевнені: зростання реальної економіки стимулюватиметься на тлі стійкого внутрішнього попиту, а також пожвавлення економічної активності в світі, поліпшення умов торгівлі і хороших прогнозів врожаю на 2019 рік. Щоправда, стримувати прискорення української економіки може скорочення обсягів транзиту природного газу до ЄС в результаті того, що Росія будує нові газопроводи в обхід України. На думку Нікітченка, цього року економіка зросте на 3%, а в 2020-го — на 4%.

«Завдяки настанню макрофінансової стабільності в Україні і зростанню глобальної економіки, країна отримає непогане зростання. Але для України цього все одно мало. Щоб дійти за рівнем життя хоча б до Східної Європи, нам необхідне зростання від 6−7% на рік», — вважає Нікітченко.

Доходи понад прогноз

Доходи населення зростатимуть, обіцяє влада. У МЕРТ вважають, що 2020-го середня номінальна зарплата підніметься до 12−12,5 тис. грн. Для порівняння: цього року аналітики відомства прогнозували зростання до 10,3 тис. грн. Але в червні, під даними Держкомстату, середня зарплата по країні досягла 10 783 грн. Тож не виключено, що випереджаючими темпами зможе зростати і дохід населення 2020-го, вважає керівник секретаріату Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський.

«МЕРТ в прогнозах встановив зростання зарплат в 15−20%. Але цього мало, якщо країна виходитиме з кризи. В рамках прискорення економіки оптимальне зростання доходу українців хоча б на 30%», — уточнює Забловський.

Згоден з цим Нікітченко: «Наприкінці 2019-го зарплата досягне 12−13 тис. грн, наприкінці 2020-го — 15−16 тисяч».

А рівень безробіття 2020-го повинен знизитися до 8,1−8,6% (зараз 9,6%). Однак цей показник є нереальним, вважають експерти, адже в Україні не проживає 42 млн осіб.

За різними оцінками, населення України становить 28−35 млн. Тому зараз рівень безробіття близько 5%. 2020-го показник ще знизиться. Позначається демографічний провал в 90-х, і активні темпи міграції останніх років", — каже Нікітченко.

Щоб трудова ситуація не погіршувалася, Забловський рекомендує не забувати про актуальні 2020 року ризики: «Світова економіка може піти в рецесію, торгова війна між Китаєм і США посилиться, а військовий конфлікт з РФ увійти в нову фазу ескалації. Тому важливо далі проводити системні реформи, знижувати рівень тіньової економіки, співпрацювати з МВФ і покращувати інвестклімат. Тоді економіка стане менш сприйнятлива до зовнішніх викликів».

Курс валют залежатиме від МВФ

За оцінками Мінекономіки, цього року середньозважений курс долара повинен становити 27,4−28,2 грн, а 2020-го — 28,2−29,1 грн. Ці прогнози держорганів експерти вважають реалістичними.

«Курс залежатиме від осені 2019-го, адже поки актуальні питання, чи ефективно працюватиме новий парламент і уряд, чи буде досягнута домовленість з МВФ і ЄС про продовження макрофінансової допомоги Україні. Також треба враховувати ситуацію на зовнішніх фінринках. Якщо збережеться поточний розклад в світовій економіці і домовленості з МВФ виявляться успішними, середній курс долара 2020 року становитиме 27,5 грн, з коливаннями від 26 до 28,5 грн», — вважає Нікітченко.

Згоден з цим і експерт Андрій Забловський, який зазначає: «Останніми роками НБУ провів низку реформ фінсектора, що дозволяє заздалегідь прогнозувати курс і ліквідувати ризики різкого зростання або падіння вартості нацвалюти».

Схожі новини