Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

НАБУ у справі" Роттердам +" оголосило підозри ексголові НКРЕКП Вовку та ще 5 особам

  • 08.08.2019, 14:24
  • 483

Національне антикорупційне бюро України повідомило про підозру шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд гривень збитків

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу НАБУ.

Як зазначається, серед підозрюваних екс-голова Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг Дмитро Вовк. Також чинний директор ДП «Оператор ринку», який на момент запровадження «Роттердам+» був членом НКРЕКП); начальник відділу НКРЕКП; керівник управління НКРЕКП; заступник комерційного директора однієї з приватних компаній групи — ключового оператора ринку теплогенерації України; директора департамента однієї з компаній зазначеної групи.

Повідомляється, що дії всіх шести осіб кваліфіковано за ч.2 ст. 364 Кримінального кодексу України (Зловживання службовим становищем). Представникам приватних компаній інкримінують пособництво.

«Слідство встановило, що представники групи приватних теплогенеруючих компаній у 2015 році почали тиснути на керівництво НКРЕКП, аби воно включило до тарифу (ціни) на електроенергію, що виробляли ТЕС цієї групи, видатки, які насправді не здійснювалися, а саме — витрати на доставку та перевалку енергетичного вугілля в Україну з портів у Європі», — йдеться у повідомленні.

Після того, у березні 2016 року НКРЕКП на зазначену пропозицію пристала, передбачивши зазначені неіснуючі видатки у формулі, за якою розрахувався тариф (ціна) для всієї теплової генерації.

«Це, в свою чергу, призвело до зростання вартості всієї електричної енергії і, як наслідок, зростання тарифів на електроенергію для промисловості, об’єктів соціальної інфраструктури, підприємців, які, понесли фінансовий тягар з оплати необґрунтованого тарифу. В результаті подорожчали товари та послуги для кінцевого споживача, в тому числі й першої необхідності», — додали у прес-службі.

Також НАБУ провело обшуки в центральному офісі інвестиційної групи ICU в Києві у рамках так званої справи «Роттердам+».

За даними НАБУ, після ухвалення НКРЕКП Порядку формування прогнозної ОРЦ електроенергії (формули «Роттердам+») вартість куплених ICU євробондів ДТЕК зросла на 60%.

«Зазначені факти можуть свідчити про те, що завдяки ухваленою головою та членами НКРЕКП постановою № 289 вартість куплених ICU Investment Management Ltd., CIS Opportunities Fund SPC Ltd. та Global Opportunities Fund SPC Ltd. єврооблігацій DTEK Finance plc. значно зросла, що дозволило невстановленим особам, в інтересах яких діяла НКРЕКП, отримати надприбутки», — зазначається у матеріалах НАБУ.

Схожі новини