Передплата 2024 «Добра кухня»

"Імідж міста і функція виховання"

Мер Львова Андрій Садовий обіцяє відкрити Меморіал Небесній Сотні до Дня Незалежності

Будівництво Меморіалу пам’яті Героїв Небесної Сотні, що на вул. Кривоноса-Замковій, виходить на фінішну пряму. Міський голова Львова Андрій Садовий, перебуваючи на будмайданчику (на фото), пообіцяв відкрити комплекс до Дня Незалежності України. «Цей проект — це питання номер один. Це імідж міста і функція виховання! Діти мають розуміти, що це за монумент, мають знати про ці події», — наголосив Садовий.

Посадовці Ратуші кажуть, цю частину проекту потрібно відкоригувати, оскільки велодоріжка, передбачена поруч, є частиною велокільця навколо історичного ареалу Львова. Відтак, на найближчій сесії планують розглянути питання коштів на ці роботи. Садовий звернув увагу будівельників на міст — елемент меморіалу, який має бути надійним та якісним… Невдовзі біля пам’ятника встановлять флагшток. Також мер Львова доручив подбати за благоустрій довкола будинків поблизу монументу. «Потрібно креативно пропрацювати, щоб поки тривають роботи, гості розуміли, як це буде в кінцевому варіанті», — сказав Андрій Садовий.

Нагадаємо, проект меморіалу розробив львівський архітектор Андрій Лесюк у співавторстві зі своїми колегами — Марією Яструбчак, Христиною Пундак. Львівська міська рада обрала їхній проект на відкритому конкурсі, де свої роботи подали 25 фахівців з усієї України. Тоді деякі експерти були не у захваті від проекту, мовляв, це традиційна стелла в радянському стилі, з елементами монументалізму. Аналогічна радянська стелла є на вулиці Стрийській — Монумент слави…

Однак автори ідеї кажуть, що у меморіал вкладено філософський зміст. На мості будуть вирізьблені імена героїв Небесної Сотні. У дощову погоду краплі дощу протікатимуть через імена, що символізуватиме вічний плач за нашими героями. У сонячну погоду імена проектуватимуться на стіну, що символізуватиме світле майбутнє, до якого прагнули герої. Також за нашим проектом передбачено формування площі, яка нагадуватиме рану, та символізуватиме вічну рану в історії нашої держави і наших серцях", — розповіла архітектор Христина Пундак.

Цьогоріч підрядник поставив мерію перед фактом — роботи над меморіалом подорожчали на 8 мільйонів гривень, стара ціна у 10 мільйонів виявилася замалою…

Схожі новини