Передплата 2024 ВЗ

Український фільм про війну з Росією змагатиметься за нагороди на Варшавському міжнародному кінофестивалі

  • 07.08.2019, 11:15
  • 516

Українсько-польський фільм, створений львівською кінокомпанією «МКК фільм сервіс», змагатиметься за нагороди у міжнародній секції 35 Варшавського міжнародного кінофестивалю (WFF). Саме там відбудеться й міжнародна прем’єра фільму

Про це повідомляє «День» з посиланням на офіційний сайт прес-служби Львівської міської ради.

«Фільм „U-311: Черкаси“ — емоційний кінопроект про Великий смутний час в Україні та гібридну війну з Росією. Це перший український фестивальний фільм, який висвітлює війну у контексті фактів, конфлікту, психології, а також людської гідності, яка пробивається крізь безнадію, що є найбільшою його цінністю. Тимур Ященко у своєму кінодебюті проявив режисерський клас, вразливість до деталей і неперевершено описав світ Конрадівських цінностей, людей, вірних честі та гідності», — наголосив польський режисер, кінознавець та очільник студії «Кадр» Філіп Байон.

Варшавський міжнародний кінофестиваль — один із 15 світових кінофестивалів класу «А», що входить до Міжнародної Федерації Асоціацій кінопродюсерів, а відтак — участь у ньому передбачає високу оцінку творчого та соціального потенціалу фільму-учасника.

«Надзвичайно приємно, що цьогоріч Україна знову буде гідно представлена на Варшавському міжнародному кінофестивалі. Торік у різних програмах участь у цьому фестивалі взяли чотири українські картини, створені за підтримки Держкіно, а одна повернулася з Ґран-прі у своїй програмі. Тож бажаю творцям „U-311: Черкаси“ такого ж успіху», — зауважив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

«Вважаю, що фільм є дуже своєчасним українським висловлюванням для світу. Моїм завданням було чесно та без прикрас передати події часів анексії Криму, зафіксувати їх у історичному контексті, відтворити стан та емоції, що панували в екіпажу корабля, та їх подальшу трансформацію, за мить до й безпосередньо під час російської агресії у Криму в 2014 році.

Для всіх моряків корабель — це дім, де проходить більша частина їх життя. І у фільмі моряки б'ються за свій дім, який в них відбирають. Врешті корабель стає одним із головних героїв, збірним персонажем цієї драми — зі своїм серцем, тілом та душею. Це фільм про нескорений «U311 Черкаси» та про українців", — прокоментував режисер-постановник Тимур Ященко.

Нагадаємо, що 27 лютого 2020 року відбудеться всеукраїнська кінотеатральна прем’єра прокатної версії фільму.

Сюжет фільму висвітлює події весни 2014 року під час анексії Криму, зосереджуючи увагу на команді мінного тральщика «Черкаси» — останнього українського корабля, який тримав оборону та не погодився перейти на сторону ворога й опустити український стяг.

Фільм створено за підтримки Держкіно, ВМС України, краудфандингової платформи «Велика Ідея», Міжнародного фонду «Відродження», Львівської міської ради, Львівської обласної адміністрації, Черкаської обласної адміністрації

Схожі новини