Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Долар подорожчав на 50 копійок за два дні

  • 02.08.2019, 19:13
  • 611

Національний банк України встановив офіційний курс долара на 5 серпня на рівні 25,53 гривні за долар.

Такі дані містяться на офіційному сайті НБУ, передає Громадське.

Так, американська валюта різко дорожчала після того, як в середу майже перетнула позначку 25 гривень в офіційних курсах (на міжбанківському ринку долар торгувався дешевше за 25 гривен — вперше з 2016 року).

При цьому, за підсумками тижня НБУ прозвітував про викуп з ринку 510 мільйонів доларів. Водночас Нацбанк витратив 16,8 мільйона доларів з резервів на стримування різких стрибків курсу валют.

Суттєві обсяги викупу валюти з ринку не завадили зміцненню гривні. Так, від початку року гривня зміцнилася відносно долара найбільше серед решти валют світу.

Зростання курсу гривні спостерігається на тлі нарощення інвестицій іноземних інвесторів у державні боргові облігації України. Так, за липень іноземні інвестори вклали в український державний борг 1,27 мільярда доларів, а від початку року — 3,22 мільярда доларів.

Зазначимо, що зі зростанням обсягів купівлі державних облігацій іноземцями часто пов’язують значні ризики для стабільності курсу гривні. Так, купуючи державні облігації, інвестори сприяють зміцненню гривні, однак коли термін дії цих облігацій завершується, то іноземні інвестори забирають номінал облігацій та відсотки за ними, обмінюючи ці кошти на іноземну валюту. Це несе загрозу стабільності гривні та призводить до зростання курсу валют.

Схожі новини