Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Леніним розрахуються за... комуналку

Наступного четверга у Жовтих Водах на Дніпровщині відбудеться незвичний аукціон — на торгах продаватимуть шеститонний бронзовий пам’ятник “вождю світового пролетаріату” Володимиру Леніну.

Бронзову фігуру комуністичного лідера, яка стояла у центрі міста, знесли відповідно до закону про декомунізацію. «Ідеологічний металобрухт» припадав пилюкою на складах комунгоспу. А згадали про Леніна, коли перед міською владою гостро постала проблема боргів із зарплати і податкових відрахувань, які з’явилися у тамтешньому ЖЕКу — заборгованість перевищувала півтора мільйона гривень.

За рішенням суду, виконавча служба описала матеріальний актив міськради, яким виявився Ленін, і оголосила про продаж пам’ятника. Планують заробити на ньому. Стартова ціна — 514 тис. 500 грн. Серед охочих придбати цей лот уже є 14 осіб. Збираються викупити вождя не з ідейних міркувань, а з бізнесових — бронза нині у дефіциті. Хоча, не виключено, заявку на аукціон подадуть прихильники комуніста Симоненка та інші противники декомунізації, які прагнутимуть врятувати цей «артефакт соціалістичного реалізму».

Утім, декомунізація у східних областях країни набирає ходи. У селі Марківці Луганської області на постамент, де раніше стояв Ленін, поставили фігурку казкового Чіполліно. А на батьківщині чинного президента, у Кривому Розі, місце Леніна зайняла статуя Покрови Божої Матері.

Схожі новини