Передплата 2024 «Добрий господар»

В Україні закрили реєстр корупціонерів

  • 29.07.2019, 13:57
  • 973

Майже 24 тисячі корупціонерів потенційно зможуть повернутися на держслужбу.

Про це повідомляє Opendatabot.

Місяць тому Мін’юст перестав публікувати реєстр корупціонерів у форматі відкритих даних. Ці дані тепер не оновлюються і в Опендатабот.

Людина, яка скоїла корупційне правопорушення як мінімум протягом трьох років не має права обіймати державні посади. Якщо її статус буде неможливо перевірити автоматично, є ризик, що ці люди зможуть повернутися на державні посади.

«Відповідно до постанови Кабміну, Національне агентство проводило перевірку претендента на державну посаду в реєстрі корупціонерів. Якщо людина потрапила в реєстр, то протягом трьох років її не мали брати на роботу в Держоргани», — пояснює Тарас Бойко, виконавчий директор Центру політико правових досліджень.

Починаючи з 14 серпня 2018-го року списки корупціонерів публікували на порталі відкритих даних кожні 7−10 днів. Проте останнє оновлення даних відбулося 25 червня 2019 року.

Згідно з останнім оновленням в Україні було зареєстровано понад 23,9 тисяч корупціонерів.

Національне агентство з протидії корупції зараз взялося створювати сайт з реєстром корупціонерів, проте цей реєстр не є відкритим — ці дані неможливо обробити автоматично.

На відповідний запит щодо реєстру корупціонерів у НАЗК повідомили, що процес знаходиться на стадії оголошення тендеру для пошуку технічних підрядників, і реєстр опублікують тоді, коли цей процес завершиться. Точна дата публікації залишається невідомою.

Схожі новини