Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні українці відзначають День Хрещення Русі та іменини Володимира: історія та традиції свята

  • 28.07.2019, 08:33
  • 1 231

28 липня в Україні відзначають День Хрещення Русі. Згідно з переказами, у цей день в 988 році князь Володимир прийняв нову віру і повернувся до Києва, щоб охрестити весь свій народ.

Про це пише OBOZREVATEL.

Покровителем чоловіків з цим ім'ям є князь Володимир Великий. Воно означає «володар світу». Також існує інший варіант цього імені — Вальдемар, який може трактуватися, як «славний володар».

Носій такого імені — природжений дипломат, якому під силу об'єднати навіть ворогів. Він тактовний і надається до знань.

День Володимира: історія свята

У 987 році Володимир захопив Херсонес, що тоді належав Візантії. Після цього, він зажадав, щоб імператори Василь і Костянтин дозволили йому одружуитися на царівні Анні. За переказами, брати дали згоду на шлюб, але за умови, що київській князь прийме християнство.

Існує переказ, що перед самим весіллям Володимир раптово осліп і Анна, сподіваючись на зцілення чоловіка, попросила його хреститися якомога швидше. Після хрещення Володимир знову почав бачити і вимовив:

«Тепер я побачив Бога Істинного!».

Дружинники князя побачили, яке диво сталося після того, як він прийняв християнство, і також хрестилися. Потім було навернення до християнства всієї держави.

Великий князь Володимир, також званий Володимиром Красним Сонечком, його глибоко шанують як правителя, що вніс неоціненний внесок у розвиток держави, а також і в релігійних колах. У народі його наділили безліччю позитивних рис і зробили героєм численних легенд.

У святковий день намагалися не працювати, присвячуючи час торжеству. Особливо це стосується роботи в полі. З іншої причини це зумовлено тим, що в цей день в полі нечисть гуляє.

Одним з відомих звичаїв є похід до водойм. Дуже часто на Володимира батьки водять дітей вчитися плавати.

День Володимира: як відзначають в Україні

Зазвичай, цього дня вітають всіх Володимирів з днем іменин. Також моляться до ікони святого Володимира, яку можна зустріти в будь-якому храмі. Всього таких ікон існує безліч, а якому з образів молитися, залежить від бажання віруючого.

Образ Володимира здавна поважають, шанують правоохоронці і військові. Крім того, моляться перед іконою і люди зі слабким зором або тяжкохворі, оскільки є вірування, що князь був дуже хворим і практично осліп, але після свого хрещення переміг цю хворобу. Тому це вселяє надію на зцілення.

Молитися йому можна тільки спеціальними молитвами з молитовника, до прикладу:

«Моли Бога за мене, святий угодник Божий Володимир, як і я старанно до тебе звертаюся, як до нагального помічникі і молитвиннека за душу мою».

Зазвичай, перед іконою святому рівноапостольному князю Володимиру моляться:

— про позбавлення від зовнішніх ворогів,

— про зміцнення у вірі,

— про припинення внутрішніх чвар.

Прикмети 28 липня

Якщо працювати 28 липня — то це до біди і жахливих снів уночі.

У День Володимира Красного Сонечка обов'язково буде дуже сонячно.

Липа пожовкла — до пізньої осені. Якщо інші дерева стали жовтими раніше липи, — осінь прийде раніше, ніж звичайно.

Якщо зранку пройшов дощ, отже далі буде сонце.

Вітер південний — погода сонячна.

Якщо гучний грім — буде дощ.

Вітер зі сходу — буде дощ. Якщо ж увечері буде туман, то завтра піде дощ.

Схожі новини