Передплата 2024 «Добрий господар»

Суд відхилив апеляцію Мінкульту щодо перейменування УПЦ МП

  • 24.07.2019, 11:28
  • 732

Українську православну церкву (Московського патріархату) перейменовувати поки що не будуть. І надалі діє рішення про призупинення перейменування.

Міністерство культури програло апеляцію в Шостому апеляційному адмінсуді.

Про це повідомляє юридичний відділ УПЦ МП, передає ТСН.

«Було відмовлено у задоволенні апеляційної скарги Міністерства культури України та залишено без змін ухвалу суду першої інстанції про забезпечення позову», — ідеться в повідомленні.

Водночас «заборонено всім суб’єктам державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (Міністерство юстиції України, Міністерство культури України, їх структурні підрозділи та територіальні органи, державні реєстратори, органи місцевого самоврядування, виконавчі органи міських, селищних, сільських, обласних рад, будь-які інші особи, що мають повноваження державних реєстраторів) вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, стосовно Київської Митрополії, монастирів, духовних семінарій, єпархій, які входять до релігійного об’єднання Українська Православна Церква, зокрема, скасовувати реєстраційні дії та записи, вносити нові записи, вносити зміни до записів тощо».

Нагадаємо, 20 грудня 2018 року парламент ухвалив закон, у якому пропонує зобов'язати релігійні організації вказувати у своїй повній назві належність релігійної організації до керівного центру, якщо він перебуває за межами України — на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території. Відповідно під цей закон потрапила УПЦ МП. Згодом Мінкульт визначив список церков, які повинні бути перейменовані. Серед них і УПЦ МП.

Водночас в УПЦ МП заявили, що їхній центр — у Києві, а не у Москві, й тому перейменовуватися не будуть. Церква подала заяву до Окружного адмінсуду Києва, який зобов'язав Мінкульт скасувати цей наказ із переліком церков, а перейменування УПЦ МП — призупинити.

Схожі новини