Передплата 2024 «Добрий господар»

Суд зобов’язав Кремль виплатити «Ощадбанку» велику суму

  • 23.07.2019, 10:42
  • 760

Київський апеляційний суд задовольнив заяву Ощадбанку і дозволив компенсувати збиток, нанесений Російською Федерацією, яка конфіскувала кримські активи банку в розмірі 1,1 млрд доларів.

Рішення суду прийнято на виконання рішення Міжнародного комерційного арбітражу (Париж, Франція) про стягнення з Росії в особі Міністерства юстиції компенсації за експропріацію активів фінансової установи, повідомляє OBOZREVATEL з посиланнм на Finbalance.

Крім того, Київський апеляційний суд видав виконавчі листи про стягнення з Москви відсотків, що нараховуються з березня 2014 року до повної виплати РФ заборгованості (за піврічною ставкою ЛІБОР в доларах США плюс 2% із щорічною капіталізацією).

При цьому Ощадбанк констатував, що рішення арбітражу в спорі з Росією може бути примусово виконано у 154 державах, зокрема, за рахунок:

держвласності РФ, яка використовується з комерційною метою та відповідно не має спеціального імунітету;

через «заміну кредитора» (у відносинах з іноземними контрагентами, де Росія виступає кредитором);

за рахунок власності держкомпаній РФ.

Також український держбанк уточнив, що Російська Федерація може ініціювати процедуру скасування винесеного арбітражного рішення, однак відповідна процедура є досить тривалою та складною.

Схожі новини