Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ заморозила інвестиційний проект вартістю 150 млн. дол. на «АрселорМіттал Кривий Ріг».

За результатами обшуку слідчого відділу управління Служби безпеки України вилучено машину безперервного лиття заготовок №3 гірничо-металургійного комбінату «АрселорМіттал Кривий Ріг» та окремі елементи обладнання. Проект будівництва двох таких машин для потреб підприємства коштує 150 мільйонів доларів.

Один із топ-менеджерів «АрселорМіттал Кривий Ріг» пояснив Громадському, що силовики вилучили велику кількість ділових паперів, зокрема технічну документацію по об’єкту «машина безперервного лиття заготовок № 3», первинну бухгалтерську документацію, а також договори із підрядниками комбінату, які залучаються до виготовлення цієї машини. Він також підкреслив, що машина — незакінчений об’єкт.

«Тобто зараз ми не можемо вести роботи, добудувати машину. Інвестиції на стопі, це 150 мільйонів доларів», — підсумував співрозмовник Громадського.

Головний юрисконсульт підприємства Артем Філіп'єв у відеозверненні розповів, що вчора, о 9 ранку, на територію підприємства прийшли 18 співробітників СБУ, в супроводі співробітників Державної служби надзвичайної ситуації, а також Державної служби радіологічного контролю.

«Найбільша увага співробітників СБУ була прикута до документів по фінансово-господарським відносинам нашої компанії у рамках цього будівництва. Це проект вартістю 150 млн доларів — одна з найбільших інвестицій в економіку нашої країни. І яке відношення він має до екоциду — мені важко зрозуміти», — зазначив Філіп'єв.

За його словами, під час обшуку проводилися заходи радіологічного контролю, зокрема на машині безперервного лиття заготовок № 3 проводились виміри радіаційного фону.

«Всі ці виміри, і це зафіксовано в протоколі обшуку, вказують на те, що радіаційний фон знаходиться у межах норми», — сказав головний юрисконсульт «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Він зазначив, що екоцид — «надзвичайно серйозний злочин не просто проти національної безпеки, а й миру та безпеки людства», за який у Кримінальному кодексі України передбачено позбавлення волі на строк від восьми до п'ятнадцяти років.

Схожі новини