Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Помилково розсекретили таємну інформацію: у НАТО розкрили місця розміщення ядерної зброї в Європі

  • 17.07.2019, 09:34
  • 1 195

Доповідь комітету Парламентської асамблеї НАТО помилково розкрила місця розміщення американської ядерної зброї в Європі.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на Washington Post.

Версія документа під назвою «Нова ера ядерного стримування? Модернізація, контроль над озброєннями і ядерні сили союзників» була опублікована в квітні. У доповіді, підготовленій канадським сенатором для Комітету з оборони і безпеки Парламентської асамблеї НАТО, дається оцінка майбутньої політики організації в галузі ядерного стримування.

В ній міститься коротка згадка про місце розташування приблизно 150 одиниць американської ядерної зброї, що зберігаються в Європі.

Згідно копії документа, опублікованої у вівторок бельгійською газетою De Morgen, «ці бомби зберігаються в шести американських і європейських базах — Кляйне Брогеле в Бельгії, Бюхель в Німеччині, Авіано і Геді-Торре в Італії, Волкеле в Нідерландах і Інджирлік в Туреччині.»

Документ не приписує цю інформацію жодному з джерел. Минулого тижня був опублікований остаточний варіант доповіді, і в ньому опущене конкретне посилання на те, де зберігаються бомби.

«Це не офіційний документ НАТО», — заявило Washington Post анонімне джерело в Альянсі.

Однак ряд європейських видань розцінили цю доповідь як підтвердження відомої таємниці. «Нарешті, чорним по білому: в Бельгії є американська ядерна зброя», — повідомила De Morgen. «НАТО розкриває найгірш захищену таємницю Нідерландів», — заявив голландський телеканал RTL News.

Присутність ядерної зброї США в Європі дійсно «не дивина», — сказав Кінгстон Рейф, директор з питань роззброєння і політики скорочення загроз в Асоціації з контролю над озброєннями. «Це вже давно досить відкриті знання» — додав він.

Схожі новини