Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові лікарі вперше виходили немовля із вагою лишень 480 грамів

  • 17.07.2019, 13:32
  • 1 000

Львівські неонатологи вперше виходили дитину із критично малою вагою – лише 450 грамів.

У те, що дівчинка виживе, не вірили навіть її батьки, які відмовилися від крихітки, йдеться в сюжеті ТСН.

Все своє життя Іринка провела в лікарняних палатах. Вона народилася на 23 тижні вагітності і важила менше, ніж буханець хліба. Її брат-близнюк не вижив, а дівчинка з перших хвилин почала відчайдушну боротьбу за життя. «Справа навіть не в розмірах тіла, а в критичній незрілості всіх функцій органів і систем, при якій неможливе самостійне життя», — пояснила завідувач відділення інтенсивної терапії новонароджених Львівської обласної лікарні Зоряна Салабай.

Батьки дали дівчинці ім’я і одразу відмовилися від неї — татами та мамами для неї стали лікарі. Три місяці апарату штучного дихання, сім місяців кисневої терапії, окрема палата — моментами в медиків опускалися руки, але врешті зусилля цілої команди фахівців зробили диво. «Медицина на місці не стоїть, завжди треба йти вперед», — каже завідувач відділення патології недоношених дітей Львівської обласної лікарні Ольга Децик.

Це перше немовля з такою вагою, якого львівським медикам вдалося виходити. Рекордсменом серед українських поспішайок є Захар з Дніпра. Він народився три роки тому на 10 грамів меншим за Іринку. І він зараз не перестає тішити лікарів прогресом. У Львові ж Іринка вже важить більше 7 кілограмів, її косоокість і далекозорість з часом можна буде виправити. «Розвиток є абостлютно адекватним. Її реабілітація повинна бути надалі продовжена, і вона має великі шанси бути абсолютно здоровою», — каже Зоряна Салабай.

Медсестра Зоряна Смолинець, яка з перших днів доглядає Іринку, прикіпіла до дівчинки всім серцем, хоч і має двох рідних дітей. «Це третя моя рідна дитина, я її дуже люблю, то як моя донечка», — каже жінка. Вона розповідає, що Іринка має веселу вдачу, любить робити зарядку і спати на животику. Сукні, ліки і все необхідне дівчинці приносять небайдужі — медики, волонтери, мами інших поспішайок. Ті, хто довідався про історію крихітки з соцмереж, зібралися на її день народження. «Принесли одяг, такий актуальний на жарку погоду, взуття, іграшки, підгузники, кульки. Я молода мама, і для мене це так емоційно», — каже львів’янка Ірина Губецька.

Для уродинниці підготували розкішний торт. Свічку Іринці допомагають задути ті, хто врятував її життя. «Будемо плакати за нею, я вже навіть плакала, мені дуже шкода тої дитинки, але звичайно, хай вона собі знайде маму», — каже Зоряна Смолинець. Уже цього тижня дівчинку переводять з неонатального центру в дитячий будинок. Лікарі дуже сподіваються, що невдовзі у неї з’явиться родина, яка полюбить її, як вони.

Схожі новини