Передплата 2024 «Добре здоров’я»

П'ять членів Радбезу ООН зробили заяву після засідання щодо України

Бельгія, Франція, Німеччина, Польща та Сполучене Королівство, які є постійними членами Ради Безпеки ООН, а також Естонія, зробили спільну заяву після засідання РБ щодо закону про українську мову.

Відповідну заяву виголосив постійний представник Великобританії при ООН та у Світовій організації торгівлі Джуліан Брейтуейт, передає УНН.

«Ми як держави-члени Європейського союзу повністю підтримуємо незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в її міжнародно визнаних кордонах, і засуджуємо російську незаконну анексію Криму. Ми закликаємо Росію беззастережно звільнити всіх 24-х військовослужбовців, незаконно захоплених 25 листопада (2018 рокуРед.) під час інциденту біля Керченської протоки, і повернути захоплені українські судна відповідно до рішення Міжнародного трибуналу з морського права 20 травня», — заявив постпред.

«Ми також продовжуємо закликати Росію відновити свободу навігації в Азовському морі. Ми очікуємо, що Росія негайно припинить підігрівати конфлікт (на ДонбасіРед.) і утримається від дій, що ставлять під загрозу реалізацію Мінських угод, які мають на увазі повне відновлення контролю влади України над територіями, описаними в угоді. Зокрема, Росія повинна припинити свою фінансову підтримку сепаратистів і припинити видавати паспорти українським громадянам на Донбасі», — додав він.

Шість країн також заявили, що засуджують неприпустиму атаку на санітарний автомобіль біля Водяного 1 липня. Крім того, за словами Брейтуейта, країни засуджують дії, що перешкоджають або загрожують діяльності СММ ОБСЄ на Донбасі, і закликають обидві сторони повністю виконувати Мінські угоди і підтримувати діалог в нормандському форматі і на рівні ТКГ в Мінську.

«Ми заохочуємо участь Росії і України у зустрічі на рівні політичних радників в нормандському форматі в Парижі 12 липня, також як і успішне розведення сил і засобів у Станиці Луганській у липні. Ми наполягаємо, що Рада Безпеки повинна продовжувати займатися цим питанням, так як ситуація в Україні є предметом міжнародного занепокоєння», — сказав дипломат.

«Завтра відзначається п'ята річниця збиття рейсу MH17, яке призвело до смерті 298 людей. Сім'ї і друзі загиблих заслуговують на правосуддя. Ми закликаємо всі сторони, зокрема Російську Федерацію, у повній мірі співпрацювати з JIT, а кримінальне провадження в Нідерландах встановити відповідальність за збиття MH17 відповідно до резолюції РБ ООН 2166», — додав він.

Схожі новини