Передплата 2024 «Добрий господар»

Законопроєкт про «дематюкацію» відправили на доопрацювання

  • 10.07.2019, 14:38
  • 450

Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики проголосував за направлення на доопрацювання законопроєкту «Про протидію лихослів’ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови) (№10414).

Як передає УНІАН, відповідне рішення було ухвалено на засіданні комітету.

Під час обговорення автор законопроєкту, депутат від «Блоку Петра Порошенка», голова Комітету ВРУ з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець сама виступила за доопрацювання законопроєкту, аби виправити зауваження Головного науково-експертного управління Апарату парламенту до нього. На засіданні також було зауважено, що цей законопроект у кожному разі «згорає» в зв'язку з тим, що поточне скликання парламенту все одно вже не встигне його розглянути.

Як повідомляли, 2 липня голова Комітету В Р з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець зареєструвала в парламенті законопроєкт № 10 414 «Про протидію лихослів'ю» (про дематюкацію мови) (про внесення змін до деяких законодавчих актів України про дематюкацію мови).

За словами автора, законодавча ініціатива стосується публічних осіб та ЗМІ й не стосуватиметься сфери особистого життя людей. Законопроектом визначатимуться поняття «лихослів'я», «публічна особа» і алфавітний перелік слів, що не можна вживати в публічному просторі публічним особам, який має затвердити Кабмін. Також документом передбачено адміністративні штрафи.

«Штрафи, які будуть стосуватися засобів масової інформації, — це 10% від ліцензійного збору за виплати по аудіотрансляції», — сказала депутат.

Вона уточнила, що ЗМІ нестимуть відповідальність, зокрема, якщо вони ретранслюватимуть, наприклад, чийсь виступ, в якому є нецензурна лексика.

Щодо фізичних осіб пропонується застосовувати адміністративні штрафи в розмірі від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або від 40 до 60 днів виправних робіт з відрахуванням частини заробітку. Кошти, які надходитимуть до бюджету з виплати штрафів, спрямовуватимуться до Українського культурного фонду — на розвиток української культури і української мови.

Схожі новини