Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Абсолют, канкан і «втеча в Єгипет» Ігоря Голікова

У Львівському палаці мистецтв - виставка неординарного живопису.

Вогняний велетень-незнайомець, що танцює канкан на карпатських полонинах, а поруч — занурений в абсолют філософ, спокій якого не може порушити жоден прояв довколишнього світу. Художник, що втратив голову від суперечностей, які розривають його мозок. Оголена красуня у вирі почуттєвого задоволення. І як квінтесенція — Людина над прірвою, яку Бог тримає за кінчик пальця…

Усе це — персонажі з поліптиху «Постаті» художника Ігоря Голікова, виставка якого відкрилася у Львівському палаці мистецтв. Поліптих — об’єднані єдиним задумом п’ять живописних полотен, а загалом на виставці представлені 36 картин. Споглядання химерно переплетеного, присмаченого еротикою світу творчості митця заохочує замислитися над сенсом буття, перезавантажити світоглядні виднокола, бодай на півгодини відірватися від усталеного щоденного ритму життєвої каруселі.

Канвою цьогорічного вернісажу художника стали світоглядні рефлексії, власне прочитання біблійних сюжетів, спогади від поїздки на відпочинок до Єгипту.

Творчого відпочинку, оскільки й на курорті Ігор не випускав із рук альбому й олівця, «занотовуючи» художньою мовою красоти і контрасти цієї екзотичної країни.

А потім у зимовому Львові, у тиші майстерні, на його полотнах розквітали незбагненні квіти й магнітизували поглядами арабські красуні…

Довідка «ВЗ»

Ігор Голиков народився 1954 року у Львові. 1977 — закінчив Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва (нині — Львівська національна академія мистецтв). 1987 — участь у роботі групи молодих художників у Будинку творчості «Седнів». У його творчому багажі — групові художні виставки в Україні й за кордоном, а також чотири персональні виставки. У 1996 — 2001 — один з організаторів і учасників театру-студії «Райські птахи». Його роботи можна побачити у приватних колекціях в різних країнах світу. Дружина — відома львівська малярка Ірина Щербатенко, має доньку й двох онуків.

Схожі новини