Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський підтримав "ідею Андрюхи" і пообіцяв Донецьку російську мову

Президент України Володимир Зеленський заявив, що мешканцям Донецька слід дати можливість говорити і заповнювати документи тією мовою, яку вони оберуть

Таку заяву Зеленський зробив під час пішої прогулянки після саміту Україна — ЄС, — повідомляє агентство «Українські новини».

Нагадаємо, в інтерв’ю РБК-Україна Андрій Богдан заявив, що дозволив би офіційну російську мову для Донецької та Луганської областей, якщо б ці території були підконтрольними Україні. Він пропонує винести це питання на референдум.

На думку глави держави, жодної мовної проблеми насправді немає.

«Ааа, Богдан сказав. Ідея Андрюхи (глави офісу президента Андрія БогданаРед.) — це його ідея, але люди про це говорять. Я думаю, що ми колись припинимо війну, і треба дати людям у Донецьку розмовляти тією мовою, якою вони хочуть. У чому тут проблема? У нас на загал немає цієї проблеми», — запевнив президент, коментуючи ініціативу Богдана надати Донецькій та Луганській областям особливий мовний статус. Зеленський також сказав, що готовий враховувати думку мешканців Донбасу з мовного та інших гуманітарних питань.

«Просто велася інформаційна війна, що не можна говорити російською мовою. Та ось я президент і говорю з вам, як хочу. Якщо буде у дончан якесь спеціальне прохання, щоб вони, до прикладу, документи могли заповнювати російською, — я не бачу великої проблеми у тому, щоб це обговорити», — заявив він, перейшовши на російську мову.

Однак президент наголосив, що державною мовою все ж має залишитися українська, і у майбутньому це не зміниться.

Президент також сказав, що проблем зі вживанням російської в Україні немає, і людина може спілкуватися так, як бажає.

Схожі новини