Передплата 2024 «Добрий господар»

Спецслужби України вивезли «командира ППО ДНР» зі Сніжного, поряд із яким був збитий літак MH17 , - ЗМІ

  • 05.07.2019, 11:58
  • 619

Спецслужби України вивезли із окупованої частини Донбасу Володимира Цемаха, колишнього «командира ППО» в місті Сніжне, поблизу якого був збитий малайзійський «Боїнг» рейсу MH17.

Як передає «Крим.Реалії» з посиланням на російську службу ВВС, «колишній військовослужбовець збройних сил самопроголошеної «ДНР» Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне 27 червня. За даними адвоката і родичів Цемаха, українські спецслужби вивезли його на підконтрольну Києву територію, де він був заарештований на 2 місяці.

«28 червня, у День конституції України, він був доставлений до Києва, а 29 червня Шевченківський районний суд Києва ухвалив рішення про його арешт на два місяці, дата апеляції поки не призначена», — цитує видання Романа Гонтарева, адвоката колишнього військового.

Цемаха звинувачують в «створенні терористичної групи чи терористичної організації», йому загрожує від 8 до 15 років позбавлення волі.

Дочка в інтерв’ю виданню заявила, що затримання батька пов’язане з тим, що Цемах був «начальником ППО» у Сніжному в період збиття малайзійського «Боїнга».

«Боїнг» тепер спробують повісити на нього. Але начальником ППО він був із жовтня 2014 року, просто був єдиним таким фахівцем. Коли був збитий «Боїнг», він не був ключовою фігурою — звичайний військовий, просто стояв на блокпосту. Він вийшов воювати, як і всі прихильники мирного життя на нашій землі", — сказала Марія Цемах.

Українські спецслужби поки не робили жодних публічних заяв щодо затримання Цемаха на неконтрольованій Києвом території Донецької області. У штабі Операції об’єднаних сил ситуацію коментувати відмовились.

Місто Сніжне розташоване за 20 кілометрів від кордону з Росією. За даними Міжнародної слідчої групи, запуск ракети з установки «Бук» по «Боїнгу» був здійснений із району селища Первомайське за шість кілометрів на південь від Сніжного. Ця територія на час трагедії контролювалася проросійськими бойовиками.

Літак «Боїнг-777» авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 із нідерландського Амстердама в малайзійський Куала-Лумпур, був збитий над зоною російської гібридної агресії на сході України 17 липня 2014 року. Загинули 298 людей — усі, хто був на борту.

За згодою України, на території якої сталася трагедія, міжнародне розслідування — як технічне, так і кримінальне — очолили Нідерланди, громадян яких було найбільше серед загиблих.

Перше з них, технічне, Ради розслідувань у справах безпеки Нідерландів, встановило, що літак був збитий ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», запущеною із підконтрольної на той час російським бойовиками. Друге, кримінальне розслідування міжнародної Спільної слідчої групи, також дійшло висновку: пускова установка ЗРК «Бук», ракетою з якої збили літак рейсу MH17, належала 53-й зенітній ракетній бригаді зі складу Збройних сил Росії і була доставлена з Росії на окуповану частину Донбасу, звідти здійснила пуск ракети, а після збиття нею авіалайнера повернута назад до Росії.

У світі вже не раз закликали Росію визнати свою відповідальність за збиття літака. Росія постійно заперечує всі результати розслідування.