Передплата 2024 «Добра кухня»

У Біблійному саду — оливкове дерево, “лавровий вінок, фінікова пальма...

Дворик Музею історії релігії перетворився на оазу “релігійних” рослин

У Львівському музеї історії релігії експонують… рослини, які згадуються у Біблії. Так званий Біблійний сад постав у дворику комплексу Домініканського собору. Виставку можна буде відвідати до осені, щороку її обіцяють доповнювати новими екзотичними рослинами.

Історики кажуть, у давнину у дворику собору був сад. Там росли переважно яблуні, які згодом своїм корінням почали «витісняти» фундаменти історичного будинку. У XX столітті сад канув в Лету, деякі дерева довелося зрізати, щоб не зашкодили будівлі. Працівники закладу вирішили відновити історичне «обличчя» дворика музею, облаштувати монастирський сад.

… Мене зустрічає старший науковий співробітник музею Лідія Довгань. Перші враження від саду позитивні: відчуття спокою, естетичного задоволення. Час від часу у дворик заходили з кавою співробітники музею. Пані Лідія каже, що є господинею унікального саду. Доглядає за рослинами і знає історію кожного куща, рослинки. Показує оливкове дерево — між такими часто любив молитися Ісус Христос. Гілочку оливки голуб приніс до Ноєвого ковчегу під час потопу. Це означало, що невдовзі допливуть до острова і буде що їсти. Оливкове дерево згадується у Біблії 27 разів. Гетсиманський сад також складався з оливок (у нижній частині Оливкової гори).

Росте тут і усім відома Неопалима купина (ясенець) — палаючий кущ, що не згорає, в якому Бог з'явився Мойсеєві. Саджанець Неопалимої купини принесла з дому одна із співробітниць музею (решту зелених раритетів безкоштовно надали ботанічні сади медичного та лісотехнічного університетів). Історія Неопалимої купини така. Мойсей погнав овець до Божої гори, побачив ангела, що з'явився у вогненому кущі. Коли Мойсей підійшов до куща, щоб подивитися, «чому він горить, але не згоряє», Бог закликав його вивести народ Ізраїлю з рабства Єгипту на Обіцяну землю… «У нашому музеї є ікона Неополимої купини, яка захищає дім і церкви від пожежі, — розповідає Лідія Довгань. — На іконі зображена Богородиця, зірка й полум’я».

Біблійний сад музею наразі має три десятка рослин, а у Біблії згадується
понад сотня. У дворику музею ростуть фінікова пальма, інжир, агава, алоє, кактус, цукрова тростина, фініки (їх любили їсти євреї, це був хороший замінник цукру і доволі ситна страва), лаврове дерево, «терновий вінок»… Він згадується у Біблії Нового Заповіту. Це рослина із гострими колючками, вінок з якої поклали на голову Христа, коли його розіп’яли. Є тут і рослини, які виділяють корисні ефірні олії, серед яких — алоє вера. Олією алоє та іншими пахощами намащували Ісуса перед похованням.

Запитала наукового співробітника, на яких умовах можна відвідати зелену оазу музею. Лідія Довгань відповіла, треба придбати вхідний квиток: 50 гривень — дорослий, 30 гривень — дитячий. За цю суму можна відвідати усі експозиції музею, підземелля, плюс монастирський сад та Музей єврейської культури на вул. Староєврейській

Схожі новини