Передплата 2024 «Добрий господар»

Зникнуть п'ятаки, а за ними і четвертаки...

Нацбанк виводить з обігу копійчаний дріб'язок.

Після введення в обіг (з 25 жовтня) нової купюри номіналом тисяча гривень до кінця цього року з'являться ще й металеві п'ятигривеники. А наступного Нацбанк випустить 10-гривневі монети. А ось з металевим дріб'язком українці розпрощаються. Крім монет номіналом 1 та 2 копійки, зникнуть і «п'ятаки».

П'яти- та 10-гривневі монети, як і запущені раніше металеві гривня і дві, ходитимуть паралельно з банкнотами відповідного номіналу. Але друкувати нові дрібні купюри НБУ більше не буде. Монети, кажуть, економніше: металеві гроші служать близько 20 років, тоді як банкноти зношуються удесятеро швидше.

Копійка, дві і п'ять жовтня перестануть ходити вже з 1 жовтня. Для розрахунку їх не прийматимуть, але упродовж трьох років монети можна буде обміняти у банку — безкоштовно і без жодних обмежень.

Поступово виводитимуть з обігу і 25 копійок. Ними можна буде розраховуватися. Але їх більше не карбуватимуть, а наявні у банках четвертаки в обіг не повертатимуться. Тож монет цього номіналу ставатиме усе менше.

А ось 10 та 50 копійок на кілька найближчих років — недоторканні. На відміну від 25 копійок «десяточка» вписуюється у процедуру заокруглення «копійчаних» сум у чеку, яка діє з 1 липня минулого року (якщо сума закінчується на 1, 2, 3, 4 копійки, то заокруглюється до 0 у бік зменшення; якщо на 5, 6, 7, 8, 9 копійок — заокруглюється до 10).

Схожі новини