Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українці назвали найважливішу реформу

  • 03.07.2019, 16:34
  • 722

На думку українців, першочергово в країні треба провести антикорупційну, медичну, пенсійну реформи, а також реформи органів правопорядку та люстрацію чиновників.

Про це свідчать дані дослідження Фонду демократичних ініціатив імені Ілька Кучеріва, передає Українська правда.

Зазначається, що за антикорупційну реформу виступають 63% опитаних громадян, охорони здоров’я — 57%, пенсійну реформу та реформу системи соціального захисту — 52%, реформу органів правопорядку — судів, прокуратури, поліції — 37%, люстрацію чиновників - 33%.

За даними соціологів, ці п’ять реформ визнані першочерговими в усіх регіонах України, проте є певні відмінності у визнанні першочерговості реформ виборцями різних політичних сил.

Зокрема, виборці «Слуги народу», «Європейської солідарності» і «Голосу» вважають, що в першу чергу в Україні слід проводити саме антикорупційну реформу (69%, 69% і 76% відповідно) у «Батьківщині» пріоритет віддають пенсійній реформі та реформі системи соцзахисту (63%), а виборці «Опозиційної платформи — За життя» — реформі охорони здоров'я (66,5%).

Крім того, виборці партій «Голос» (86%), «Європейська солідарність» (85%), «Слуга народу» (62%), «Батьківщина» (59%) вважають, що Україна в перспективі повинна приєднатися до Європейського Союзу.

Натомість виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» віддають перевагу або приєднанню до Євразійського економічного союзу з Росією, Білоруссю та Казахстаном (39%) або неприєднанню ані до Європейського, ані до Євразійського союзів (44%).

Також зазначається, що виборці партій «Європейська солідарність» (80%), «Голос» (75%), «Слуга народу» (47%), «Батьківщина» (47%) вважають, що найкращим варіантом гарантування безпеки для України був би вступ до НАТО.

Натомість виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» віддають перевагу або позаблоковому статусу (50%) або військовому союзу з Росією та іншими країнами СНД (25%).

За даними опитування, виборці партій «Європейська солідарність» (58%) та «Голос» (48,5%) вважають неприйнятними проведення прямих переговорів із керівниками самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

При цьому думки виборців партій «Слуга народу» та «Батьківщина» діляться: серед виборців партії «Слуга народу» 44% вважають такі переговори прийнятними, а 39% - ні, відповідно, серед виборців «Батьківщини» «за» такі переговори — 46%, проти — 38%. Однозначно підтримують пропозицію таких прямих переговорів виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» — 75%.

Також у дослідженні вказується, що виборці партій «Голос» (72%), «Європейська солідарність» (71%), «Батьківщина» (59%), «Слуга народу» (54%) підтримують пропозицію щодо введення міжнародних миротворчих сил на території «ДНР» та «ЛНР». А от виборці партії «Опозиційна платформа — За життя» проти цієї пропозиції 50%.

Загальнонаціональне опитування було проведене з 13 по 20 червня 2019 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Опитано 2017 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Схожі новини