Передплата 2024 «Добрий господар»

УГКЦ проситиме Папу Римського про власний патріархат

  • 29.06.2019, 14:57
  • 831

На початку липня 2019 року очільник Української греко-католицької церкви Святослав обговорюватиме питання отримання від Ватикану статусу патріархату під час зустрічі з Папою Франциском у Римі (Італія)

Про це він заявив 28 червня в інтерв'ю Релігійно-інформаційній службі (РІСУ), передає Еспресо.

За його словами, греко-католики України давно мають фактичний патріархат.

«Наш спосіб впорядковувати душпастирське життя відповідає способу існування саме патріарших структур. І ми самі вчимося так жити», — зазначив він.

Своєю чергою Папа Римський, наголосив Святослав, загалом підтримує цей устрій.

«Ми не беремо миро з Ватикану чи будь-де. Глава Церкви освячує миро у Києві, а потім воно розходиться по світу. І всіх дітей, яких хрестять в будь-якій частині світу, помазують миром, яке було посвячене в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві. Так не було завжди, бо були різні обставини, однак це є частина нашого партикулярного права», — розповів керівник УГКЦ.

На сьогодні зроблено вже багато для визнання за українськими греко-католиками свого патріархату, додав Святослав. Остаточне ж рішення залежить від Ватикану.

«Тому ми кажемо, що патріархат будується, бо він не дається, а його визнають. З нашого боку ми робимо все для того, щоб функціонувати як патріарша Церква. А питання визнання (не створення чи проголошення) — це є питання, яке належить до рішення Вселенського Архиєрея», — підсумував голова церкви.

Схожі новини