Передплата 2024 ВЗ

«Завдання для Мальського – налагодити співпрацю з облрадою»

У Кабміні погодили кандидатуру адвоката Маркіяна Мальського на голову Львівської ОДА.

Уряд погодив кандидатуру 35-річного львівського адвоката, юриста, почесного консула Австрії у Львові Маркіяна Мальського на посаду голови Львівської ОДА. Тепер указ про кадрове призначення має підписати президент України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Зеленський у фейсбуку закликав жителів області проголосувати за найкращого, на їхню думку, з трьох кандидатів на посаду голови Львівської ОДА. Мальський, який спочатку відмовився від цієї посади, а згодом передумав, набрав найбільше голосів.

Що відомо про нового керівника Львівщини? Маркіян Мальський — керівник Західноукраїнської філії адвокатського об’єднання Arzinger, спеціалізується на наданні юридичної підтримки в інвестиційних проєктах, а також вирішенні спорів, зокрема у міжнародних арбітражах. Працював юристом у компанії Freshfields Bruckhaus Deringer в Парижі. Є членом правління відділення Асоціації правників України (АПУ) у Львівській області, заступником голови правління і голова Правничого комітету Західноукраїнської філії Європейської бізнес-асоціації (ЄБА) у Львові, членом Ради національних та іноземних інвесторів при Львівській ОДА.

Мальський, який уже заявив, що складе повноваження почесного консула Австрії у Львові, у політиці ніколи не був. А ось спроби посісти державну посаду були. 2015 року брав участь у конкурсі на посаду керівника Головного управління Державної фіскальної служби у Львівській області. Конкурс виграв, але працювати на посаді відмовився — начебто через відмінність у баченні розвитку фіскальної служби з тодішнім шефом «фіскалів» Романом Насіровим.

Чи зможе новий голова ЛОДА спрацюватися з різними середовищами Львівщини, зважаючи на те, що область голосувала переважно за Петра Порошенка?

Політичний експерт, голова аналітичного центру «Вільний голос» Олексій Роговик вважає, Мальський має певні шанси згуртувати політичні еліти Львівщини, оскільки не є скандальною фігурою, а також не «парашутист» із іншого регіону.

«Мальський — компромісна фігура, успішний адвокат, — каже Роговик. — Йому доведеться налагодити роботу з тими середовищами, які не підтримують політики чинного президента України. Одне із завдань нового голови ЛОДА — налагодження роботи з облрадою».

Політолог Ігор Танчин каже, Мальського з командою Зеленського фактично нічого не пов’язує, відтак співпраця із різними середовищами Львівщини залежатиме насамперед від індивідуальних якостей чиновника.

«На Мальського не падатиме тінь лише через те, що його призначив Зеленський, — каже Танчин. — А хто ж його мав призначити?».

Журналіст «ВЗ» додзвонилася до Маркіяна Мальського. Проте він сказав, що дасть коментар після офіційного призначення.

Схожі новини